W tym okresie królują nie tylko pączki i faworki, lecz również tartinki (zakąskowe kanapeczki na jeden kęs), koreczki, szaszłyki drobiowe, roladki czy różnorodne sałatki. Uzupełnieniem karnawałowego jadłospisu mogą być muffinki, babeczki, koktajle bądź owoce w czekoladzie. Każdy smakołyk można bogato udekorować, używając do tego części warzyw i owoców lub gotowych ozdób jak rurki, wykałaczki i drinkowe parasolki, które możemy zakupić bądź przygotować w zaciszu domowym.
Dla porównania, włoski karnawał serwuje nam fritelle, rodzaj drożdżowych racuchów z rodzynkami czy salami, a także chiachierre, czyli odpowiednik polskich faworków. Popularne są też pieczone kasztany zapijane gorącą czekoladą lub grzanym winem, przygotowanym w sposób specyficzny dla tego miejsca.
W Brazylii, mieszkańcy świętują karnawał przy dużych ilościach piwa i suto zastawionych stołach.
Poniżej przedstawiamy kilka propozycji karnawałowych koktajlów wykonanych przez klasę 3b, które w prosty i szybki sposób przygotujecie w swoich kuchniach, budząc zachwyt i co najważniejsze - apetyt waszych gości!
Wszystkie przepisy znajdziecie w zakładce Coś na ząb. Serdecznie zapraszamy!
(tekst i zdjęcia Gabriela Ilis, Wiktoria Wilczyńska)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz