sobota, 20 stycznia 2018

Karnawał - wyśmienity czas!

Karnawał to okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Jego nazwa pochodzi od włoskiego carnevale lub caro, vale ("żegnaj mięso"). Oznacza to pożegnanie mięsa przed rozpoczynającym się wielkim postem. Tegoroczny czas rozpusty przypada na okres od 6 stycznia do 13 lutego. Karnawał to nie tylko czas hucznych zabaw, ale i okazja do spróbowania i przyrządzenia ciekawych potraw czy przekąsek.    

W tym okresie królują nie tylko pączki i faworki, lecz również tartinki (zakąskowe kanapeczki na jeden kęs), koreczki, szaszłyki drobiowe, roladki czy różnorodne sałatki. Uzupełnieniem karnawałowego jadłospisu mogą być muffinki, babeczki, koktajle bądź owoce w czekoladzie. Każdy smakołyk można bogato udekorować, używając do tego części warzyw i owoców lub gotowych ozdób jak rurki, wykałaczki i drinkowe parasolki, które możemy zakupić bądź przygotować w zaciszu domowym. 

Dla porównania, włoski karnawał serwuje nam fritelle, rodzaj drożdżowych racuchów z rodzynkami czy salami, a także chiachierre, czyli odpowiednik polskich faworków. Popularne są też pieczone kasztany zapijane gorącą czekoladą lub grzanym winem, przygotowanym w sposób specyficzny dla tego miejsca. 

W Brazylii, mieszkańcy świętują karnawał przy dużych ilościach piwa i suto zastawionych stołach. 

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji karnawałowych koktajlów wykonanych przez klasę 3b, które w prosty i szybki sposób przygotujecie w swoich kuchniach, budząc zachwyt i co najważniejsze - apetyt waszych gości!


                  


Wszystkie przepisy znajdziecie w zakładce Coś na ząb. Serdecznie zapraszamy!

(tekst i zdjęcia Gabriela Ilis, Wiktoria Wilczyńska)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz