Coś na ząb

Mrowisko

Ciasto zbijane:
- 5 jajek
- szczypta soli
-olej do smażenia
- mąki tyle ile zabierze

Wykonanie:
Całe jajka ze szczyptą soli ubić na puch, dodać tyle mąki, aby konsystencja ciasta była na tyle zwarta, aby móc ją wyłożyć na stolnicę. Pół godziny wyrabiamy ciasto. następnie ,, bijemy'' 
( np. wałkiem) w nie mocno i dość długo. Dzielimy na porcje i rozwałkujemy na cienki papier, formujemy w romby. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wkładamy otrzymane romby, chwilę smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

Polewa:
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
-150 g miodu
- 3/4 kostki masła

Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy do chwili uzyskania jednolitej konsystencji 

Bakalie:
- suchy mak
-orzechy ( posiekać na drobno)
- migdały
- rodzynki 

Wszystko ze sobą wymieszać.

Romby polać polewą i obsypać mieszanką bakalii, następnie na dużym talerzu ułożyć je warstwami w celu otrzymania kwiatu lub mrowiska.

(przepis i zdjęcia Karol Słowik)

Czubereki z pieczarkami i cebulą

Składniki:
- 1,3/4 szklanki mąki
-pół szklanki wody
-pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- 0.5 kg pieczarek
-2 średnie cebule
-oliwa do smażenia (tak aby pierogi podczas smażenia były do połowy zanurzone)

Sposób wykonania:
Wodę, masło i sól gotujemy, dodajemy 1 ¼ szklanki mąki i dokładanie mieszamy, odstawiamy do przestudzenia a następnie dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy resztę mąki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki i je rozwałkowujemy na około 1 cm grubości, wycinamy kółka, na kółka nakładamy farsz, formujemy pierogi, smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

Farsz:
Pieczarki i cebulę myjemy i obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na ogniu, studzimy.

(przepis i wykonanie Aleksandra Pora)

Pyszna owsianka z owocami

Składniki na 2-3 porcje:
- 60g szpinaku mrożonego (ja użyłam w kostkach, może być również świeży - wtedy około 2 garści) - 80g malin mrożonych
-100g truskawek mrożonych
- 80g wiśni mrożonych
- pół szklanki maślanki
- 3/4 szklanki płatków owsianych

Do dekoracji:
-1/2 małego lub 1/3 dużego banana pokrojonego w plasterki
- 1/3 dojrzałego mango
- 5-6 posiekanych orzechów (ja użyłam brazylijskich)
- syrop z agawy/klonowy lub cukier do smaku 

Przygotowanie: Wszystkie składniki, które używałam, były mrożone, dlatego na początku delikatnie je rozmroziłam, żeby dało się je na gładko zblendować. Mrożone owoce i szpinak umieszczamy w jednej plastikowej misce, dodajemy maślankę, płatki owsiane i syrop z agawy, a następnie blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelewamy do mniejszych miseczek i dekorujemy pokrojonym bananem, mango i orzechami. Można również dolać odrobinę więcej maślanki i stworzyć z tego smoothie do picia. Smacznego!


(Przepis i wykonanie Aleksandra Smętek)

Zapiekane sakiewki z ciasta francuskiego i z dipem ogórkowym


Składniki:
- ciasto francuskie
- plastry boczku lub wybranej szynki
- ser żółty w plastrach
- 1 pomidor
- 1 cebula czerwona
- ketchup lub zamiennie sos pomidorowy
- jogurt naturalny 200g
- 1 średni ogórek
- pęczek koperku
- pieprz, sól, do smaku

Wykonanie:

Sakiewki
Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Każdy z nich smarujemy sosem pomidorowym, a następnie kładziemy w kolejności: plaster sera, boczek (szynka), plaster pomidora, plaster cebuli. Na koniec zaginamy rogi kwadratu do wewnątrz i "zaklejamy" sakiewkę kawałkiem sera żółtego. Pieczemy w 200*C przez 15-20 minut.

Dip
Jogurt wlewamy do przygotowanego pojemnika. Ogórka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce prosto do jogurtu. Koperek drobno siekamy, łączymy z dipem. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.

(przepis Edyta Majecka-Loranty, wykonanie Gabriela Ilis, 
Wiktoria Wilczyńska, Justyna Starzomska)

Kanapeczki z chleba tostowego


Składniki:
- 20 kromek chleba tostowego
- kilka plastrów wybranego sera i szynki
- masło
- papryka
- dwa ogórki kiszone
- sałata
- lub inne dowolne warzywa
- 20 sztuk ozdobnych wykałaczek


Wykonanie: Kromkę chleba posmarować masłem, przełożyć szynką, nałożyć kolejną kromkę, również posmarować masłem. Następnie położyć liść sałaty i paprykę, na to 3 kromkę chleba, plaster sera. 
Na koniec położyć 4 skibkę chleba. 
Cztery wykałaczki wbić przy każdym boku sandwicha.
Ostrym nożem obkroić boki. Przeciąć ukośnie, aby powstały 4 małe trójkąty.
W ten sam sposób postępować z pozostałym chlebem. Ozdobić według uznania.

(przepis i wykonanie Gabriela Ilis)

Koktajl śmietankowo-kawowy



Składniki: 
- 600g śmietanki 12%
- 15g kakao
- 40-50g cukru pudru
- 40g czekolady gorzkiej

Wykonanie:
Czekoladę zetrzyj na wiórki. Śmietankę podgrzej, rozprowadź kakao niewielką ilością gorącej śmietanki i ostudź. Śmietankę, kakao i cukier wymieszaj mikserem lub rózgą. Przelej do wysokich szklanek, posyp wiórkami czekolady.

(przepis i wykonanie Justyna Starzomska)










Owocowy koktajl z kiwi


Składniki: 
- średnia gruszka
- kiwi 
- 1/2 banana 
- 2 łyżeczki jogurtu 
- miód do smaku.


Wykonanie: 
Wszystkie owoce obrać następnie pokroić i zblenderować. Podawać w wysokich szklankach lub w kieliszku.





(przepis i wykonanie Aleksandra Adamska, Aleksandra Sienniak)




Szybka sałatka selerowa


Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1/2 paczki makaronu (np. kolanka)
- słoik selera konserwowego
- 30 dag szynki (dowolnej)
- majonez kielecki (mały)
- do smaku i dekoracji: sól, pieprz, szczypiorek 

Wykonanie:
Makaron gotujemy. Do miski wsypujemy kukurydzę oraz odsączony seler. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, łączymy ze składnikami w misce.  Po ostygnięciu dodajemy makaron oraz majonez. Wszystko razem ostrożnie mieszamy, doprawiamy do smaku i gotowe!


(przepis i wykonanie Gabriela Ilis)



Tarta z warzywami

Składniki na ciasto: 
-1 szklanka mąki pszennej 
-½ kostki masła 
-1 żółtko 
-½ łyżeczki soli 
-woda 

Farsz:
-przecier pomidorowy
-1 mała pierś z kurczaka
-1 mały brokuł
-1 papryka
-1 mała cebula
-ser żółty
-150 ml śmietanki 30%
-1 jajko przyprawy

Wykonanie: z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dodać wodę i podsypać mąką. Odpowiedni gniecione ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Pierś kroimy na małe kawałki i podsmażamy na złoty kolor i doprawiamy do smaku. Paprykę i cebule kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Wszystko razem smażymy. Brokuł gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Śmietankę mieszam z całym jajkiem i dodajemy starty ser. PO wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy przygotowaną formę. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 15 minut do nagrzanego piekarnika do 200st. Po tym czasie ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Następnie wykładamy farsz i brokuł .Na końcu wylewamy przygotowany sos i zapiekamy jeszcze ok 30 minut aż ciasto będzie złociste. Pod koniec pieczenia posypujemy resztą startego sera.

(przepis i wykonanie Weronika Suwała, Aleksandra Biernat)


Witaminowa bomba na jesień: Sałatka z gruszką i serem wędzonym



Składniki:
- dwie gruszki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 30 g żurawiny
- garść ziaren słonecznika lub dyni
- 170 g sera wędzonego
- sałata lodowa lub mix sałat
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda i kroimy w małą kostkę. Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki. Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy na mniejsze części prosto do miski. Ser wędzony kroimy w większą niż gruszka kostkę. Wszystkie składniki łączymy z sałatą. Dodajemy oliwę z oliwek.
Posypujemy żurawiną oraz wybranymi ziarnami i mieszamy.
Sałatka jest od razu gotowa do spożycia.
(przepis i wykonanie Gabriela Ilis)

Muffinki a'la Margheritta

Składniki mokre:
-2 jajka
-1 szklanka mleka
-1/4 szklanki oleju

Składniki suche:
-250 g mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki soli
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-bazylia suszona
-kurkuma

Dodatkowo:
-0,5 pęczka zielonej pietruszki
-kilka plastrów szynki
-1 cebula
-kilka pieczarek
-150 g sera żółtego
-2 ząbki czosnku
-słodka papryka w proszku
-masło do podsmażenia składników i smarowania formy

Wykonanie:
Cebulę, szynkę, czosnek i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Odstawić do wystudzenia. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Całość połączyć, nie mieszając zbyt intensywnie. Do ciasta dodać resztę wcześniej przygotowanych składników i rozłożyć je do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Papilotki także się nadają, ale gdy muffinki wystygną i zaparują. Wierzch posypać żółtym serem i papryka w proszku. Muffinki piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.


(przepis i wykonanie Wiktoria Wilczyńska i Justyna Starzomska)

Muffinki szpinakowe (około 30 sztuk)

Składniki:
-450 g mrożonego szpinaku
-3 szklanki mąki
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka oleju
-1 szklanka mleka
-2 jajka
-1 czerwona papryka 
-1 ząbek czosnku
-sól, pieprz wg uznania
-dla dekoracji ser żółty

Wykonanie:
Szpinak odparować na patelni z nadmiaru wody, następnie dodać posiekany czosnek. Do suchych składników, dodać jajka, mleko, olej, pokrojoną w kostkę paprykę, przestudzony szpinak oraz przyprawy, dobrze wymieszać. Wypełnić do połowy foremki (dla dekoracji można posypać startym żółtym serem). Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Mmmmmm😃

(przepis i wykonanie Aleksandra Adamska i Aleksandra Sienniak)

Tarta ze szpinakiem i serem feta 


Farsz:
-paczka mrożonego szpinaku lub świeżego
-pół kartonika sera typu feta
-ząbek czosnku
-szczypta gałki muszkatołowej
-łyżka soku z cytryny
-100 g śmietanki 30%
-2 jajka

Ciasto:
-1-1,5 szklanki mąki
-jajko
-1/3 kostki masła ( kostki 200 g)
-szczypta soli

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.

                                                                                                  (przepis i wykonanie Wiktor Kwapisz)
Szaszłyk na kolorowo


Składniki:

-1 kg piersi z kurczaka
-ananas (świeży lub z puszki)
-2 papryki żółte
-2 papryki czerwone
-2-3 małe cebule czerwone 


Marynata:
-curry
-olej z oliwek
-czosnek granulowany
-rozmaryn
-oregano
-kurkuma
-sól

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka zamarynować dobę przed grillowaniem. Ananasa, papryki i kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na 4 części, a później jeszcze na pół. Oddzielić każdą warstwę. Następnie po kolei nabijać na patyczek do szaszłyków (można obrać jakąś kolejność do wszystkich smakołyków by miały estetyczny wizerunek).


 (przepis i wykonanie Wiktoria Wilczyńska)


Farszem wypełnione

Składniki na 8 połówek:
-20g szynki
-żółtka (w zależności od liczby użytych jaj)
-majonez 1-2 łyżki
-sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:Jaja ugotować na twardo przez 8 minut od zagotowania (bardzo świeże jaja wkłada się do osolonej wody by łatwo się obierały), wystudzić. Przeciąć na pół wyjąć żółka i rozetrzeć w misce. Dodać pokrojoną na drobno szynke, majonez i przyprawić. Otrzymaną masę wyszprycować na białka. Udekorować kiełkami, pietruszką lub dowolnymi dodatkami.

  (przepis i wykonanie Aleksandra Adamska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz