niedziela, 20 sierpnia 2017

Wakacyjne podróże kulinarne- Polska 🇵🇱
Podhalańskie smaki

W czasie wakacji dużo ludzi odwiedza najciekawsze zakątki świata w poszukiwaniu pięknych widoków, ciszy i oczywiście egzotycznych, regionalnych smaków. Jednak czasem zamiast w podróż dookoła świata warto wybrać się w podróż po ojczyźnie. Widoki równie piękne jak za granicą,a i smaki rozpieszczają nasze podniebienia. W Bieszczadach na targach królują sery wędzone (z różnych gatunków mleka: kozie, krowie, owcze). Serki te są dostępne w wielu kształtach. Od baryłek ze wzorkami do cienkich sznureczków zaplecionych w warkocz. Furorę robią grillowane "oscypki", podawane z żurawiną. Na straganach można spotkać drewniane łyżki, deski i inne akcesoria kuchenne z zabawnymi tekstami i obrazkami. Powracając do domu , warto także zatrzymać się w malowniczych miejscach ,by zobaczyć i skosztować czegoś pysznego. Przykładem jest Sandomierz z pięknym ryneczkiem i z pysznościami na nim. Na rynku jest dużo ulicznych muzyków, którzy dodają tylko klimatu temu miejscu. Znajduje się tam stoisko z cydrem z sandomierskich jabłek oraz Sandomierska Manufaktura Lodów, które urzekają swoim orzeźwiającym smakiem. Lody są naturalne i przepyszne, a ich porcja jest ogromna! 🍨🍧Polecamy Polskę na wakacje! 
(tekst i zdjęcia Wiktoria Wilczyńska)
















Mazurskie klimaty

Nieco inne smaki królują w krainie Wielkich Jezior Mazurskich. Wyraźnie ścierają się tu kultury polskie, niemieckie, a nawet kresowe. Kuchnia pojezierzy bogata jest w ziemniaki, jajka, kasze oraz ryby. Prawie każda restauracja serwuje dzyndzałki, czyli pierogi na różne sposoby. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie farsze. A te są bardzo ciekawe, np.  z rybą !, z kaszą, z gęsiną i oczywiście z owocami, których w tych okolicach jest pod dostatkiem. Zachęcam do odwiedzenia tej części Polski- pełnej zielonych krain, ryb, bocianów, czapli, żurawi, kormoranów. Sielskość, cisza i spokój oraz fantastyczne jedzenie w pełni pomogą zregenerować organizm przed powrotem do szkoły i pracy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz