Wakacyjne podróże kulinarne- Polska 
W czasie wakacji dużo ludzi odwiedza najciekawsze zakątki świata w
poszukiwaniu pięknych widoków, ciszy i oczywiście egzotycznych,
regionalnych smaków. Jednak czasem zamiast w podróż dookoła świata warto
wybrać się w podróż po ojczyźnie. Widoki równie piękne jak za granicą,a
i smaki rozpieszczają nasze podniebienia. W Bieszczadach na targach
królują sery wędzone (z różnych gatunków mleka: kozie, krowie, owcze).
Serki te są dostępne w wielu kształtach. Od baryłek ze wzorkami do
cienkich sznureczków zaplecionych w warkocz. Furorę robią grillowane "oscypki", podawane z żurawiną. Na straganach można spotkać drewniane
łyżki, deski i inne akcesoria kuchenne z zabawnymi tekstami i obrazkami.
Powracając do domu , warto także zatrzymać się w malowniczych miejscach
,by zobaczyć i skosztować czegoś pysznego. Przykładem jest Sandomierz z
pięknym ryneczkiem i z pysznościami na nim. Na rynku jest dużo
ulicznych muzyków, którzy dodają tylko klimatu temu miejscu. Znajduje
się tam stoisko z cydrem z sandomierskich jabłek oraz Sandomierska
Manufaktura Lodów, które urzekają swoim orzeźwiającym smakiem. Lody są
naturalne i przepyszne, a ich porcja jest ogromna! 
Polecamy Polskę na wakacje!
(tekst i zdjęcia Wiktoria Wilczyńska)
Mazurskie klimaty
Nieco
inne smaki królują w krainie Wielkich Jezior Mazurskich. Wyraźnie
ścierają się tu kultury polskie, niemieckie, a nawet kresowe. Kuchnia
pojezierzy bogata jest w ziemniaki, jajka, kasze oraz ryby. Prawie każda
restauracja serwuje dzyndzałki, czyli pierogi na różne sposoby. Nie
byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie farsze. A te są bardzo
ciekawe, np. z
rybą !, z kaszą, z gęsiną i oczywiście z owocami, których w tych
okolicach jest pod dostatkiem. Zachęcam do odwiedzenia tej części
Polski- pełnej zielonych krain, ryb, bocianów, czapli, żurawi,
kormoranów. Sielskość, cisza i spokój oraz fantastyczne jedzenie w pełni
pomogą zregenerować organizm przed powrotem do szkoły i pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz