Wakacyjne podróże kulinarne- Maroko
Marokańska kuchnia to bardzo wyszukane i niepowtarzalne smaki.
Mieszkańcy tego kraju spożywają bardzo duże ilości mięsa przyprawionego
pikantnie lub na słodko. Mięso musi być drobiowe, wołowe lub baranie,
nigdy wieprzowe (ze względu na religię). Potrawy smażone lub duszone (w
tradycyjnych naczyniach) podawane są często z dużą ilością gotowanych
lub przyrządzanych na parze warzyw. Marokańczycy spożywają również dużo
kasz, z których kuskus jest najbardziej popularny i najchętniej jedzony.
Tubylcy jedzą swoje posiłki z jednego talerza,? nie używając przy tym
sztućców. Pokarm nabierają chlebem, a do wytarcia talerza wykorzystują
skórkę z chleba. Nie dziwni więc fakt, że po skończonej uczcie, pod
stołem znajdziemy mnóstwo pozostałości po chlebie w postaci okruchów. Na
tamtejszych bazarach można kupić typowe dla tego obszaru przyprawy ,tj.
m.in.
kminek, szafran, świeża kolendra, curry, cynamon, imbir, kardamon.
Można też spotkać egzotyczne owoce i świeże ryby. Do potraw oprócz ziół i
przypraw dodaje się również słodkości: daktyle, rodzynki, suszone
śliwki, migdały, a nawet miód. Całość przed podaniem polewa się olejkiem
arganowym spożywczym. Po posiłku Marokańczycy piją herbatę zielono-
miętową z cukrem.
(tekst Wiktoria Wilczyńska)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz