wtorek, 22 sierpnia 2017

Wakacyjne podróże kulinarne- Maroko

Marokańska kuchnia to bardzo wyszukane i niepowtarzalne smaki. Mieszkańcy tego kraju spożywają bardzo duże ilości mięsa przyprawionego pikantnie lub na słodko. Mięso musi być drobiowe, wołowe lub baranie, nigdy wieprzowe (ze względu na religię). Potrawy smażone lub duszone (w tradycyjnych naczyniach) podawane są często z dużą ilością gotowanych lub przyrządzanych na parze warzyw. Marokańczycy spożywają również dużo kasz, z których kuskus jest najbardziej popularny i najchętniej jedzony. Tubylcy jedzą swoje posiłki z jednego talerza,? nie używając przy tym sztućców. Pokarm nabierają chlebem, a do wytarcia talerza wykorzystują skórkę z chleba. Nie dziwni więc fakt, że po skończonej uczcie, pod stołem znajdziemy mnóstwo pozostałości po chlebie w postaci okruchów. Na tamtejszych bazarach można kupić typowe dla tego obszaru przyprawy ,tj. m.in. kminek, szafran, świeża kolendra, curry, cynamon, imbir, kardamon. Można też spotkać egzotyczne owoce i świeże ryby. Do potraw oprócz ziół i przypraw dodaje się również słodkości: daktyle, rodzynki, suszone śliwki, migdały, a nawet miód. Całość przed podaniem polewa się olejkiem arganowym spożywczym. Po posiłku Marokańczycy piją herbatę zielono- miętową z cukrem.
(tekst Wiktoria Wilczyńska)


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz