wtorek, 12 września 2017

Grzybobranie w pełni!  

Początek jesieni to najlepszy sezon na grzyby. Oprócz wspaniałego zapachu i smaku mają w sobie właściwości odżywcze jak również antynowotworowe! 

Stereotypy należy łamać!
Wielu lekarzy mówi, że grzyby oprócz dobrego zapachu i smaku, nie dają nam nic więcej. To nieprawda!
Wartość odżywcza grzybów jest różna i zależy od gatunku czy pochodzenia. Zawarte są w nich witaminy A, C, D, PP i witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich także sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza.
Ponadto, dzięki dużej zawartości wody (aż 80-90%) oraz błonnika potrawy z grzybów polecane są osobom walczącym z nadwagą.



Ranking grzybów w polskim lesie:

Najbardziej cenione przez zbieraczy są borowiki szlachetne, podgrzybki i pieprzniki jadalne (potocznie zwane kurkami). Te popularne w naszej kuchni grzyby są źródłem białka, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B i PP. Boczniaki mają szereg właściwości leczniczych: wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także podnoszą odporność.

Grzyby kontra rak
W składzie chemicznym boczniaka, borowika, pieczarki a także podgrzybka i grzybków
Shitake czy Hiratake stwierdzono obecność betaglukanu. To substancja bioaktywna o silnych właściwościach przeciw utleniających, neutralizuje wolne rodniki, które są jedną z przyczyn powstawania nowotworów. Niektórzy naukowcy twierdzą, że zawarty w boczniaku przeciwutleniacz- ergotioneina, opóźnia procesy starzenia się komórek oraz chroni je przed uszkodzeniem.


Komu jedzenie grzybów odradzamy?

Znajdująca się w ścianach komórkowych grzybów chityna kwalifikuje je do produktów ciężkostrawnych. Grzyby nie są wskazane dla dzieci, ludzi starszych i ludzi mających problem z przewodem pokarmowym i nerkami. Warto także wiedzieć, że alkohol ścina grzybowe białko, co dodatkowo obciąża żołądek i może doprowadzić do silnych bólów brzucha. 


Dobra rada dla każdego!
Ze względu na dobre właściwości grzybów, powinniśmy je jeść przez cały rok! Skorzystajmy zatem w pełni z sezonu grzybobrań i urozmaićmy nasze menu o ten zdrowy, leśny przysmak.
Można z grzybów zrobić wspaniałe potrawy. Przepisy na nie najdziecie w naszej zakładce "Magiczne receptury"

(tekst Wiktoria Wilczyńska, zdjęcia Edyta Majecka-Loranty i Wiktoria Wilczyńska)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz