poniedziałek, 31 lipca 2017

Wakacyjne podróże kulinarne - Hiszpania 🇪🇸


To jedna z najsmaczniejszych w Europie. Duży wpływ na bogactwo tradycji kulinarnych miały tu smaki marokańskie, francuskie, angielskie, meksykańskie. Oczywiście każdy region ma swoje ulubione dania, jednak niektóre z nich są popularne w całym kraju. Hiszpanie uwielbiają owoce morza. Często na stołach królują np. kalmary na różne sposoby, smażone w panierce krążki lub podawane w całości, smażone na oliwie z czosnkiem z dodatkiem warzyw. Hiszpanom smakują ryby i ośmiornice. Królową wśród potraw jest paella- ryż z przeróżnymi dodatkami : krewetkami, kalmarami, kurczakiem, mulami, groszkiem zielonym, kukurydzą itp.  Z mięs preferują: cielęcinę, wieprzowinę, wołowinę, kurczaka, indyka, a na Wyspach Kanaryjskich kozinę. 
Do każdego posiłku spożywają duże ilości warzyw: pomidorów, sałaty, fasolki, groszku, kukurydzy z oliwą, octem balsamicznym lub sosami. Po posiłku obowiązkowo sięgają po owoce: brzoskwinie, śliwki, arbuzy, melony, pomarańcze. Zaś w letnie noce chłodzą swoje ciała kolorowymi drinkami lub narodowym winem Sangrią. Na koniec taka ciekawostka- Hiszpanie wracają z pracy do domów ok godz. 20.00. Kolację bardzo obfitą spożywają dopiero po 21.00. Są to posiłki dwudaniowego, gorące. Stołują się przeważnie do godz. 01.-02. Mogą sobie na to pozwolić, ponieważ pracę zazwyczaj zaczynają o godz. 09.00.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz