Tradycyjna kuchnia niemiecka - co tak naprawdę o niej wiemy i czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się, jak właściwie smakuje? Będąc w Niemczech, miałam okazję poznać ją od podszewki. Na stołach obowiązkowo znajdziemy: piwo, wino, strudel, dania z wieprzowiny (sznycle, schabowe, pieczenie), kapusty, knedle bądź ziemniaki (gotowane, smażone jako frytki, puree), bez których Niemcy nie wyobrażają sobie obiadu. W kuchni niemieckiej można spotkać wpływy tych światowych, takich jak: włoska, hiszpańska, indyjska, turecka czy nawet polska, co wiąże się z napływem wielu grup imigrantów w ostatnich latach, które stopniowo wprowadzały swoje narodowe sposoby przyrządzania potraw. Niemcy chętnie wybierają się do restauracji czy barów, a ich podniebienia szczególnie upodobały sobie kuchnię włoską i dalekowschodnią.
Swoją niedługą, choć zapadająca w pamięć wizytę w Niemczech będę wspominać bardzo ciepło. Niespotykane krajobrazy, które niejednokrotnie zapierały dech w piersiach, uprzejmi i otwarci mieszkańcy, a przede wszystkim niebywale smaczna kuchnia tylko zachęcają do powrotu - co na pewno się wydarzy!
(tekst i zdjęcia Gabriela Ilis)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz