Wakacyjne podróże małe i duże- Tajlandia
Kliknij w zdjęcie by zwiększyć jego rozmiar
Tajlandia od dawna kusi swoim pięknem i zjawiskowością. Nic więc dziwnego,że kuchnia Tajów jest uważana za najlepszą i najbardziej oryginalną kuchnię świata. Potrawy tajskie po prostu rozpieszczają kubki smakowe oraz wyobraźnię konsumenta.
W kuchni Tajów nie ma miejsca na nudę. Jest ona bardzo różnorodna, każdy posiłek może być dla nas niezwykłym odkryciem czy wręcz doświadczeniem. Przede wszystkim dlatego, że w sztuce kulinarnej Tajlandii bardzo ceni się indywidualność kucharza i jego inwencję w gotowaniu.
Nie ma sztywnych przepisów z dokładnymi proporcjami wszystkich składników. Co więcej, w każdym regionie tego kraju można spotkać inne potrawy. Kuchnia południa Tajlandii wydaje się być tą najbardziej popularną. To tutaj króluje kokos pod każdą postacią. Tajowie w tym regionie używają bardzo dużo mleczka kokosowego, a swoje potrawy smażą na specyficznym oleju z kokosa. Na południu Tajlandii jada się dużo świeżych ryb i owoców morza, takich jak: kalmary, krewetki, kraby, kałamarnice i homary. Są one składnikami zup, dań głównych i sałatek. Nieco mniej owoców morza spotkamy na północy Tajlandii. Tam jada się mięso wieprzowe i kapustę, a cała kuchnia wydaje się być nieco łagodniejsza niż w pozostałych miejscach kraju. Najbardziej egzotyczny od strony kulinarnej jest wschód i północny wschód państwa, gdzie żadnym zdziwieniem nie powinny być smażone owady, szczególnie koniki polne, mrówki i szarańcze czy płazy np. żaby w sosie. Różnorodność kuchni tajskiej nie może szokować, ponieważ w Tajlandii mieszkają osoby z ponad czterdziestu odmiennych grup etnicznych, z której każda ma inną kulturę i język! Dlatego właśnie kuchnię tajską można odkrywać wciąż na nowo. W stolicy Tajlandii - Bangkoku, najlepiej widać zróżnicowanie kuchni tajskiej. Niemalże wszędzie można spotkać drobne stragany, bary oraz ekskluzywne restauracje serwujące swoje specjały.
Niezależnie od regionu Tajowie tworzą w swojej kuchni niezwykłe połączenia smakowe, ponieważ charakterystyczną cechą kuchni tajskiej jest dbałość o równowagę i ciekawe połączenie między pięcioma podstawowymi smakami – słodkim, słonym, gorzkim, ostrym i kwaśnym. Stąd właśnie niesamowite połączenia smakowe, jakie możemy spotkać jedynie w daniach tej kuchni.
Ta zasada tworzenia posiłku według 5 smaków nawiązuje do zasady harmonii uznanej przez Tajów za istotę udanego i spełnionego życia.
Tajowie wierzą również w zdrowotne znaczenie wszelkich ziół, które maja leczyć nie tylko ciało, ale i duszę. Wyznają, podobnie jak Chińczycy, filozofię Yin i Yang, czyli zasadę harmonii we wszechświecie i stosują ją również w kuchni.
Wiele z dań tajskich wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania i przystrajania potraw np.: kwiatami lub pięknie wycinanymi czy rzeźbionymi warzywami.
Kuchnia tajska przez swoją świeżość i charakterystyczny smak zdobyła swoich fanów również na innych kontynentach.
Jeśli myślisz, że o tajskich potrawach wiesz wszystko, możesz być trochę zaskoczony. Tutaj jest coś specjalnego. Smakołyki, na widok których aż włos się jeży na głowie! Grillowane/pieczone szczury!
Prężnie działa import szczurów do Tajlandii. Dziennie przywożone są AŻ 3 tony tego mięsa. Mięso tych zwierząt bywa też dodatkiem do zup i sosów. Jesteście ciekawi jak smakuje szczurzyna? Według mieszkańców Tajlandii przypomina w smaku... kurczaka. Jest smaczna, ma tyle samo wartości odżywczych co wołowina czy wieprzowina, ale mniej kalorii.
Ciekawostką jest, że Tajlandia znajduje się w czołówce krajów o największym stopniu spożycia szczurzego mięsa. W tym rankingu prześcigają ją tylko Kambodża i Laos. Jako "szczurza mama" nigdy bym nie zjadła tego rodzaju mięsa. A czy Wy byście się odważyli schrupać szczurasa?
(tekst Wiktoria Wilczyńska, zdjęcia prywatne)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz