wtorek, 5 czerwca 2018

Rozszerzona gastronomia, czyli kursy zawodowe dla Koperników


18 maja część Koper-ników uczesniczyła w kursie barmana z projektu unijnego "Nasza szkoła, nasz region". Kurs miał na celu poszerzyć wiedzę i umiejętności gastronomiczne na innym szczeblu. Barman przekazał nam podstawowe informacje na temat alkohololi,dodatków do drinków i czynności sporządzania napoi alkoholowych. Przy okazji mieliśmy możliwość degustacji portugalskiego wytrawnego wina czerwonego oraz delikatnego wina białego. Mogliśmy także "liznąć" trochę wiedzy z zakresu parzenia kawy. 25 maja natomiast odbył się kurs kelnerki,na którym uczniowie naszej szkoły mogli poznać ten zawód od tzw. kuchni. Poznawali zachowania, czynności i obowiązki kelnera. Uczyli się wiedzy teoretycznej i praktycznej. Tu też nie zabrakło procentowej degustacji w miłej atmosferze.


25 maja odbyły się natomiast kursy: kelnerski, baristy oraz carvingu. Uczennice mogły poznać tajniki parzenia kawy od podstaw - przygotowywały dla gości hotelowych espresso, espresso dopio oraz late macchiato i uczyły się obsługi profesjonalnego ekspresu do kawy. Brały również udział w skromnym pokazie "latte art". Nie zabrakło też ćwiczeń praktycznych takich jak nakrywanie do stołu a'la carte, nakrywanie stołu weselnego, przyspieszony kurs dekoracyjnego składania serwet oraz szlifowanie prawidłowego sposobu podawania wina.



(teksty i zdjęcia Wiktoria Wilczyńska i Gabriela Ilis)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz