sobota, 11 listopada 2017

Kuchnie świata na zajęciach w Ekonomiku

Dnia 7.11.2017r. klasa III "b" pod opieką pani profesor Bożeny Mazik na lekcjach procesów technologicznych, miała okazję "podróżować" po kuchniach świata. Uczniowie przygotowywali potrawy według zagranicznych receptur. W menu znalazły się dania między innymi prosto z gorącego Meksyku. Skosztowaliśmy również słonecznych Włoch, eleganckiej Francji oraz słodkiego specjału Ameryki Północnej. Potrawy zostały bardzo pozytywnie ocenione wymagającym okiem grona pedagogicznego.



Kuchnia meksykańska - opiera się głównie na kukurydzy, roślinach strączkowych i różnych odmianach papryki chili. Znajdziemy w niej również amarant, nopal, bataty. Jest ciekawa i bardzo bogata w smaki, dzięki zastosowaniu licznych ostrych przypraw, które każdemu daniu nadają wyjątkowy, specyficzny smak.



Kuchnia francuska - jest znana z bogatej tradycji winiarskiej i najlepszej jakości win, w których nie tylko rodowici Francuzi są zakochani. Francja słynie przede wszystkim ze wspaniałej jakości bagietek, croissantów, tart, różnorodnych serów, które idealnie komponują się z specjalnie dobranymi winami. Ponadto bardzo lubiane są zupy, które rozgrzewają i zaspokajają apetyt. Szeroka gama przypraw nadaje jej charakterystycznego smaku i aromatu. Anyż, cząber, cebula, estragon, gałka muszkatołowa czy rozmaryn to podstawy wielu dań.



Kuchnia amerykańska - podobnie jak cały ten kraj - to mieszanina kultur i zlepek kuchni emigrantów. Ze względu na ogromny rozmiar kraju wyróżniamy wiele różnych odmian regionalnych kuchni amerykańskiej, która przede wszystkim jest dość kaloryczna i niezdrowa. Co kojarzy nam się z Ameryką? Dania z grilla, hot-dogi, hamburgery, ciasteczka brownies, apple pie (szarlotka), banana bread, cheeseburgery, corn dogi oraz słodkie placuszki pancakes.



Meksykańskie danie z cukinią, kukurydzą i tartym serem

Składniki na 3 porcje:
-1/2 cebuli
-1 ząbek czosnku
-1 pojedyncza pierś kurczaka
-1 puszka kukurydzy
-kawałek ostrej papryczki
-100g startego sera
-250 ml bulionu (drobiowego lub jarzynowego)
-sól, pieprz, olej, opcjonalnie przyprawa do kurczaka (złocista lub gyros)
-1 cukinia
-2 pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych i obranych
-100g ryżu
Przygotowanie:
Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oleju, dodać skrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją przez około 2 minuty. Dodać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę i podsmażyć przez 1-2 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać kukurydzę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojone w kostkę pomidory bez nasion lub pomidory z puszki i smażyć na większym ogniu około 3 minuty. W razie potrzeby doprawić solą. Dolać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez około 10 minut aż warzywa będą miękkie i nie będzie za dużo płynu na patelni.
Posypać serem i podawać z ryżem.


Zapraszamy wszystkich do wypróbowania innych naszych egzotycznych przepisów,
które znajdziecie w zakładce
"Magiczne receptury"!

(tekst Gabriela Ilis, Wiktoria Wilczyńska)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz