Staż zagraniczny. Włochy- Rimini 2017
Dnia 2 września 2017 roku szesnaścioro uczniów naszej szkoły udało się na miesięczny staż zagraniczny do Rimini, malowniczego włoskiego miasteczka, położonego nad morzem w regionie Emilia-Romania. Uczestnictwo w projekcie unijnym dało nam ogromną szansę rozwoju swoich kwalifikacji, poznania nowej kultury, konfrontacji z obcym językiem oraz... niespotykanymi smakami!

Mimo przydzielonej roli, jaką była obsługa gości, mogliśmy doskonale obserwować pracę włoskiej restauracji w czterogwiazdkowych hotelach. Oprócz przygotowywania sali konsumenckiej, serwowania posiłków czy dobierania szkła oraz sztućców do dań, mieliśmy szansę uczestniczyć w procesie sporządzania potraw. Byliśmy pod wrażeniem umiejętności kucharzy, którzy jak za dotknięciem różdżki, potrafili wyczarować wspaniałe, estetyczne dania, cieszące zarówno oko, jak i żołądek gości, zbierając za to pochwały i komplementy. Po prostu "perfecto"!
Będąc w San Marino, mieliśmy okazję uczestniczyć w festiwalu czekolady. Cukiernicy prezentowali swoje wyroby, nie zabrakło również słodkich alkoholi - likierów czy rumu z dodatkiem słodyczy.
Jak powszechnie wiadomo, to właśnie makaron oraz pizza są podstawą włoskiej kuchni i tożsamości narodowej. W menu tamtejszych zakładów gastronomicznych możemy znaleźć szeroką gamę past, na przykład: spaghetti z sosem bolońskim, penne z sosem bazyliowym, lasagne, tagliatelle z dodatkiem wódki, łososiem oraz kawiorem. Włoska pizza natomiast posiada unikalną, niezapomnianą woń. Ciasto jest cienkie, za to doskonale wyczuwalny jest sos pomidorowy i składniki znajdujące się na wierzchu.
Będąc w Rimini, musieliśmy również zadbać o własne wyżywienie, co nie sprawiło nam trudności. Próbowaliśmy odtworzyć tamtejsze specjały, niemniej jednak w zdecydowanej większości postawiliśmy na kuchnię polską. Nasze zapasy głównie stanowiły: ryż, ziemniaki, makaron, różnego rodzaju mięso czy warzywa. Nie obyło się niestety bez tęsknoty za ojczystymi potrawami.
- Specjałem regionu Emilia-Romania jest piadina, cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem różnego rodzaju, np. nutella; szynka parmeńska i rukola.
- Mozarella jest bardzo lubiana przez Włochów. Często dodają ją do makaronów, zapiekają.
- Cappuccino bądź espresso to dla mieszkańców Italii coś, bez czego nie wyobrażają sobie dnia pracy.
- Włoski obiad składa się z czterech części: przystawki, pierwszego dania, drugiego dania oraz deseru.
- Przystawką najczęściej są różnego rodzaju warzywa, np. grillowane bakłażany czy cukinie, faszerowane pomidory, sałatki, brokuły na parze oraz obowiązkowo chleb.
- Pierwsze danie stanowi makaron bądź owoce morza.
- Drugie danie to zazwyczaj dodatek skrobiowy i mięso lub dodatek skrobiowy i ryba.
- Deserem mogą być owoce, ciasto, sorbety.
(tekst Gabriela Ilis)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz