"Śniadanie z jajem" 🐣
Okres Wielkanocy to czas oczekiwania na odrodzenie życia, czego symbolem jest jajko, które zawsze pojawia się w tych dniach na naszych stołach. To właśnie ono przygotowywane jest w najróżniejszych wersjach. Jest nie tylko pyszne, ale w postaci pisanek czy kraszanek świetnie sprawdza się jako dekoracja. Na naszym wielkanocnym, śniadaniowym stole nie może zabraknąć również tradycyjnego białego barszczu z kawałkiem swojskiej kiełbasy, którą (prawie) każdy z nas uwielbia 😀.
Takiego tradycyjnego śniadania nie mogło zabraknąć również w naszej
szkole. Wielkanocne potrawy przygotowali uczniowie z klasy ll c pod
czujnym okiem Pań: E. Żelazowskiej, M.Dyjach i B.Filipczak. Tych
pyszności mogli spróbować nie tylko nauczyciele , ale róznież młodzież.
Na stole nie zabrakło jajek faszerowanych, jajek w cieście, sałatki
jarzynowej na szpinakowym spodzie, pysznej babki piaskowej i
marmurkowej, wieńca z ciasta parzonego z nadzieniem chrzanowym,
tradycyjnego białego barszczu, a także wielu innych potraw ,na widok
których aż ślinka ciekła 😀.
(tekst przygotowała Jagoda Sarzyńska)
Najciekawsze przepisy zamieszczamy w zakładce "magiczne receptury". Liczymy, że bedzie to dla wielu z was inspiracja do poszerzania swoich kulinarnych zdolności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz