piątek, 14 kwietnia 2017

"Śniadanie z jajem" 🐣

Okres Wielkanocy to czas oczekiwania na odrodzenie życia, czego symbolem jest jajko, które zawsze pojawia się w tych dniach na naszych stołach. To właśnie ono przygotowywane jest w najróżniejszych wersjach. Jest nie tylko pyszne, ale w postaci pisanek czy kraszanek świetnie sprawdza się jako dekoracja. Na naszym wielkanocnym, śniadaniowym stole nie może zabraknąć również tradycyjnego białego barszczu z kawałkiem swojskiej kiełbasy, którą (prawie) każdy z nas uwielbia  😀. 
Takiego tradycyjnego śniadania nie mogło zabraknąć również w naszej szkole. Wielkanocne potrawy przygotowali uczniowie z klasy ll c pod czujnym okiem Pań:  E. Żelazowskiej, M.Dyjach i B.Filipczak. Tych pyszności mogli spróbować nie tylko nauczyciele , ale róznież młodzież. Na stole nie zabrakło jajek faszerowanych, jajek w cieście, sałatki jarzynowej na szpinakowym spodzie, pysznej babki piaskowej i marmurkowej, wieńca z ciasta parzonego z nadzieniem chrzanowym, tradycyjnego białego barszczu, a także wielu innych potraw ,na widok których aż ślinka ciekła  😀. 

(tekst przygotowała Jagoda Sarzyńska)







Najciekawsze przepisy zamieszczamy w zakładce "magiczne receptury". Liczymy, że bedzie to dla wielu z was inspiracja do poszerzania swoich kulinarnych zdolności.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz