W środę 1 marca klasy żywieniowe uczestniczyły w ostatnim dniu targów cukierniczych Expo Sweet w Warszawie. Są to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej.
Mieliśmy szansę zobaczyć wiele rzeczy przydatnych w zawodzie związanym z żywieniem. Przyglądaliśmy się z bliska sztuce ,jaką jest carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, mogliśmy zobaczyć urządzenia wykorzystywane w cukiernictwe oraz procesy przygotowywania wyrobów cukierniczych. Z zainteresowaniem przyglądaliśmy się ekspedycjom ,obok których nie dało się przejść obojętnie, każda z nich była bowiem przygotowana z niezwykłą starannością i dbałością o szczegóły ,co w rezultacie dawało niesamowite efekty. Największe nasze zainteresowanie zyskały jednak degustacje między innymi lodów ,w tym wietnamskich i wegańskich; napojów na bazie owoców, jogurtów; gofrów oraz czegoś konkretniejszego ,jak pizza czy zapiekanka. Sami mogliśmy przygotować dla siebie granity i w dowolny sposób mieszać ich smaki, co okazało się niezłą zabawą. Targi niestety dość szybko dobiegły końca, dlatego postanowiliśmy pozwiedzać trochę Warszawę. Mieliśmy okazję zrobić sobie zdjęcie przed Pałacem Kultury, kolumną Zygmunta czy skorzystać z tarasu widokowego i zobaczyć Warszawę 'z góry'. Nie mogliśmy napatrzeć się na malownicze uliczki Starego Miasta. Ostatnią już atrakcją w tym dniu była wizyta w 'Złotych Tarasach' jednej z największych galerii handlowych w Polsce. Czasu nie było niestety zbyt wiele, mimo tego każdy zdążył coś zjeść, napić się lub po prostu odpocząć przed podróżą do domu. Mimo zmęczenia, które w drodze powrotnej zaczęło doskwierać, każdy był zadowolony i na pewno będzie chętny na kolejne tego typu wyjazdy. 😀
(tekst przygotowała Klaudia Bugajska)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz