niedziela, 13 października 2019

Praktyki w Bursie „od kuchni” 

Od drugiego września czteroosobowa grupa uczniów z naszej szkoły, a dokładniej z III klasy, o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, rozpoczęła trwające cztery tygodnie praktyki zawodowe w znajdującej się w sąsiedztwie Bursie Szkolnej. Praktyki miały na celu przygotowanie naszej czwórki do pracy w zawodzie oraz poszerzanie wiedzy. 

Mogliśmy przekonać się, jak w praktyce wygląda praca w kuchni i nauczyć się wielu przydatnych umiejętnosci poprzez pomaganie przy przygotowaniach do obiadów i kolacji. Dzięki rozmowie z Panią intendentką mieliśmy możliwość zapoznania się z tym, jak wygląda planowanie i rozliczanie produkcji oraz magazynowanie surowców i towarów w zakładzie gastronomicznym. A w czasie przerw od pracy mogliśmy liczyć na ciepły posiłek i miłe towarzystwo pań z kuchni, które ucząc nas ,wykazały się ogromną cierpliwością.

Zdobyta wiedza i nowe umiejętności w ciągu tych czterech tygodni na pewno przydadzą nam się na zajęciach w szkole.

sobota, 21 września 2019

Warsaw Food Expo 2019

Dnia 13 września 2019 roku odwiedziliśmy największe targi spożywczo-rolne w Polsce pod tytułem ,,Warsaw Food Expo''. Podczas trwania wydarzenia wielu producentów miało szansę zaprezentować swoje towary oraz zachęcić do współpracy przedsiębiorców nie tylko z całej Polski, ale również tych zagranicznych. W trakcie targów mieliśmy okazję do zwiedzenia dużej powierzchni pełnej różnorakich stanowisk z produktami mięsno-rybnymi, owocowo-warzywnymi, mleczarskimi, cukierniczymi oraz wielu innych. Oczywiście nam do gustu przypadła degustacja tych wszystkich pyszności.. W salach konferencyjnych odbyło się wiele ciekawych spotkań, poruszających tematy i problemy dotyczące żywności. Na jednej ze scen znajdujących się wewnątrz budynku, grupa kucharzy zaprezentowała nam na żywo swoje umiejętności w sztuce gotowania. Na zewnątrz nie mogło również zabraknąć food trucków, kuszących swoimi daniami. Wycieczka na targi była również okazją do integracji klas 1c, 1b żs oraz 2 c, czyli klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.
                                                                                                                               (tekst Karol Słowik) 






wtorek, 18 czerwca 2019

Niemcy - kulturalno-kulinarna różnorodność

Ludowe stroje, na ścianach półki, a na nich... dziesiątki piwnych kufli. Każdy o innym kształcie, są bogato ozdobione. Prawie w każdym niemieckim salonie znajdziemy taki widok. Zdjęcia przodków w ludowych strojach, zabytkowe zegary z kukułką, bliskie sercu przedmioty i pamiątki. Niecodzienna wizja. Niemcy uwielbiają i z szacunkiem kultywują swoją tradycję, są do niej niesamowicie przywiązani i z niej dumni, hucznie celebrują święta czy zwycięstwa swoich rodaków w igrzyskach i olimpiadach.


                


Tradycyjna kuchnia niemiecka - co tak naprawdę o niej wiemy i czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się, jak właściwie smakuje? Będąc w Niemczech, miałam okazję poznać ją od podszewki. Na stołach obowiązkowo znajdziemy: piwo, wino, strudel, dania z wieprzowiny (sznycle, schabowe, pieczenie), kapusty, knedle bądź ziemniaki (gotowane, smażone jako frytki, puree), bez których Niemcy nie wyobrażają sobie obiadu. W kuchni niemieckiej można spotkać wpływy tych światowych, takich jak: włoska, hiszpańska, indyjska, turecka czy nawet polska, co wiąże się z napływem wielu grup imigrantów w ostatnich latach, które stopniowo wprowadzały swoje narodowe sposoby przyrządzania potraw. Niemcy chętnie wybierają się do restauracji czy barów, a ich podniebienia szczególnie upodobały sobie kuchnię włoską i dalekowschodnią.





Swoją niedługą, choć zapadająca w pamięć wizytę w Niemczech będę wspominać bardzo ciepło. Niespotykane krajobrazy, które niejednokrotnie zapierały dech w piersiach, uprzejmi i otwarci mieszkańcy, a przede wszystkim niebywale smaczna kuchnia tylko zachęcają do powrotu - co na pewno się wydarzy!




(tekst i zdjęcia Gabriela Ilis)

czwartek, 23 maja 2019

Ekonomik zachwycił podniebienia uczestników Otwartych Dni



Jak co roku w naszej szkole zostały zorganizowane Dni Otwarte dla uczniów gimnazjów oraz szkół podstawowych, podczas których każdy odwiedzający mógł bliżej zapoznać się z ofertą edukacyjną jak również z atmosferą panującą w naszej szkole. Specjalnie na tę okazję, przez naszych kolegów I koleżanki z profilu technik żywienia I usług gastronomicznych, zostały przygotowane przeróżne smakołyki. Wszyscy przybyli goście mieli okazję spróbować pysznych mini-chałek, pizzerinek czy też paluchów czosnkowych z sosem słodko-kwaśnym. Dużym zainteresowaniem cieszyły się banany flambirowane, które mało, że są przygotowywane w niesamowity sposób, to do tego niesamowicie smakują!


                    



Na Dniach Otwartych nie mogło zabraknąć naszego stoiska!


                        

Załoga bloga przygotowała dla odwiedzających przepyszne ciasteczka z jabłkami, ciastka cynamonowe z miodem, ale także cieszące się ogromnym powodzeniem, zupy! Zupa-krem brokułowa jak również cebulowa podawana z grzankami i serem miała wielu zwolenników. Spora grupa młodzieży po spróbowaniu naszych potraw chętnie zabierała ze sobą przepisy do wypróbowania w domu. Staraliśmy się jak najdokładniej odpowiadać na wszystkie pytania zainteresowanych uczniów. Przy okazji mamy nadzieję, że rozwiewaliśmy lęki i obawy przed szkołą średnią, które towarzyszyły niektórym z nich.


Więcej zdjęć znajdziecie w naszej galerii!



(tekst Marta Bęben, zdjęcia Gabriela Ilis)