czwartek, 28 lutego 2019

Tłusty Czwartek w Ekonomiku łączy pokolenia



 Tłusty czwartek to dzień, kiedy przed cukierniami w całej Polsce ustawiają się długie kolejki. Wszak każdy, aby tradycji stało się zadość, musi skosztować smażonego na smalcu pączka czy faworka. Również i na naszych szkolnych stołach piętrzyły się czwartkowe słodkości. W każdym zakamarku Ekonomika czuć było woń świeżych pączków, których przygotowaniem zajęły się klasy 1c oraz 3c pod opieką pań: Bożeny Filipczak oraz Małgorzaty Dyjach.


Nasze „pierwszaki” nie tylko zdobyły celujące oceny, ale przede wszystkim zyskały wiedzę, wzbogaconą o doświadczenie corocznego smażenia pączków. Tym samym uczniowie 1c awansowali na nowych cukierników w Ekonomiku, kultywując słodką tradycję i przejmując prym po klasie 4c, która w tym momencie intensywnie przygotowuje się do egzaminu maturalnego.

                             


Na kuchni od samego rana krzątało się wiele osób; poza przyszłymi technikami żywienia, zaciekawieni uczniowie z całej szkoły podglądali proces smażenia pączków.
   


 


W ten dzień nie powinniśmy jednak mieć wyrzutów sumienia co do przyjęcia ponadprogramowej ilości kalorii. Ważne, żeby spalić je w nasz ulubiony sposób. Spacer? A może rowerowa przejażdżka? Szybki marsz pod górę? Możliwości jest wiele. Tymczasem, blogowe Koper-Niki zapraszają na pączka i herbatę. 

Na zdrowie!






(tekst Gabriela Ilis, Wiktoria Wilczyńska
zdjęcia Edyta Majecka-Loranty, Konrad Andrzejewski)

środa, 13 lutego 2019

Studniówka 2019

Studniówka to dzień, na który każdy uczeń czeka z niecierpliwością od momentu rozpoczęcia nauki w szkole średniej. Tak też było i w naszym przypadku. W wyjątkowy, oczekujący nastrój wprowadzały nas długie próby tradycyjnego poloneza i dopieszczanie każdego szczegółu imprezy.


Długo wyczekiwany przez nas wieczór nadszedł 9 lutego 2019r. O godzinie 19:00 w Bałtowskim Zapiecku zabrzmiały pierwsze bębny poloneza. Podekscytowani uczniowie oraz ich partnerzy tanecznym krokiem zaszczycili parkiet, a wszystkiemu przyglądało się grono pedagogiczne oraz licznie zebrani rodzice i przyjaciele. Po wzruszających przemówieniach i truskawce skąpanej w lampce szampana nadszedł czas na rozpoczęcie zabawy i kosztowanie bałtowskich specjałów, których smaki przypadły nam do gustu i rozpieszczały podniebienia przez całą imprezę. 




Na stołach mogliśmy znaleźć sałatki, deskę mięs pieczonych i serów, przystawki takie jak koreczki warzywne, tortille, tarty czy nuggetsy oraz kącik kawowy z wyśmienitymi wypiekami i musami.



                                  

Ten wieczór na zawsze pozostanie w naszej pamięci, będziemy wspominać go z ogromnym sentymentem. Tymczasem rozpoczynamy przygotowania do majowych zmagań z maturą. 




Powodzenia!




(zdjęcia i tekst Gabriela Ilis, Wiktoria Wilczyńska)

niedziela, 23 grudnia 2018

Coraz bliżej święta 🎅👼🤶🎄🎁

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Obchodzenie narodzin Chrystusa w Polsce to tradycja. Towarzyszą temu oczywiście przepyszne charakterystyczne dla tych świąt potrawy, które znajdą się w każdym polskim domu. Oprócz jedzenia nierozłącznym fragmentem jest także ozdobione drzewko świąteczne (ta tradycja wywodzi się z Niemiec). W grudniu miałam okazję udać się do fabryki bombek choinkowych. Zapytacie co to ma wspólnego z naszym kulinarnym blogiem? Sami popatrzcie jakie pyszności można wydmuchać ze szkła! 
Z tego miejsca Załoga Bloga pragnie złożyć wszystkim naszym sympatykom ,miłośnikom dobrej kuchni, nauczycielom oraz uczniom naszej szkoły najserdeczniejsze życzenia, by świąteczny nastrój towarzyszył nam przez najbliższe dni, by zdrowie nigdy nie opuszczało, a szczęście zawsze dopisywało.





 (tekst i zdjęcia Wiktoria Wilczyńska)

czwartek, 6 grudnia 2018

Młodzi adepci sztuki kulinarnej

Jak co roku pierwsze klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych przyuczają się o tej porze do trudnych umiejętności kulinarnych. Zanim jednak rozpoczną przygodę z gotowaniem, muszą zgłębić tajniki BHP i podstawową wiedzę na temat swojego przyszłego zawodu. Klasa 1 C pod fachowym okiem pani Bożeny Filipczak rozwija swoje umiejętności plastyczne, rzeźbiąc w owocach i warzywach. A ponieważ nie brakuje tu młodzieży uzdolnionej, powstają takie oto cuda: 




Żeby dobrze zdać przyszły egzamin zawodowy, trzeba nauczyć się kroić warzywa w różne kształty. To dla żywieniowców już nie stanowi żadnego problemu. Po solidnych naukach wyszły takie efekty:


Oczywiście w kuchni należy być wszechstronnym, dlatego też pierwszaki już uczą się tworzyć piernikowe arcydzieła. Jednak najbardziej przypadło im do gustu dekorowanie smacznych chatek i zaprzęgów reniferów:





Jeśli tak dalej będą chłonąć wiedzę, to nasza szkoła może doczeka się przyszłych Master Szefów. 
Z pozdrowieniami wychowawczyni  

(tekst Edyta Majecka-Loranty)