czwartek, 6 grudnia 2018

Młodzi adepci sztuki kulinarnej

Jak co roku pierwsze klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych przyuczają się o tej porze do trudnych umiejętności kulinarnych. Zanim jednak rozpoczną przygodę z gotowaniem, muszą zgłębić tajniki BHP i podstawową wiedzę na temat swojego przyszłego zawodu. Klasa 1 C pod fachowym okiem pani Bożeny Filipczak rozwija swoje umiejętności plastyczne, rzeźbiąc w owocach i warzywach. A ponieważ nie brakuje tu młodzieży uzdolnionej, powstają takie oto cuda: 



Żeby dobrze zdać przyszły egzamin zawodowy, trzeba nauczyć się kroić warzywa w różne kształty. To dla żywieniowców już nie stanowi żadnego problemu. Po solidnych naukach wyszły takie efekty:


Oczywiście w kuchni należy być wszechstronnym, dlatego też pierwszaki już uczą się tworzyć piernikowe arcydzieła. Jednak najbardziej przypadło im do gustu dekorowanie smacznych chatek i zaprzęgów reniferów:





Jeśli tak dalej będą chłonąć wiedzę, to nasza szkoła może doczeka się przyszłych Master Szefów. 
Z pozdrowieniami wychowawczyni  

środa, 5 grudnia 2018

Dzień dla Niepodległej


9 listopada w naszej szkole odbył się
Dzień dla Niepodległej, organizowany przez wszystkich uczniów oraz nauczycieli z okazji 100-lecia odzyskania przez Rzeczpospolitą niepodległości.

Każda grupa ochoczo wzięła udział w obchodach tego święta. Klasy pierwsze przygotowały plakaty związane z uroczystością, zaś w aranżacji klas drugich w szkole rozbrzmiało kilka pieśni patriotycznych. Klasy trzecie otrzymały o wiele bardziej wymagające zadanie, a mianowicie stworzenie 5-minutowego filmu o tematyce niepodległościowej. Klasy czwarte zostały poproszone o przygotowanie dekoracji małej sali gimnastycznej, poprowadzenie konferansjerki (IVa), przygotowanie kawiarenki "Pod Białym Orłem" (IVb), natomiast klasy IVc oraz IVd zaprezentowały dwa tańce: poloneza w stylu lat 20tych XX wieku oraz kujawiaka. Wszystko odbywało się pod bacznym okiem opiekunów z grona pedagogicznego.

Przyjrzyjmy się jednak temu, co tego dnia działo się w naszej niepodległościowej kawiarence, której wystrój przeniósł nas w czasie o 100 lat dzięki przedmiotom codziennego użytku oraz pamiątkom tamtego okresu, które odszukaliśmy w swoich domach...



              


Uczniowie naszej szkoły przygotowali przeróżne wypieki: sernik na zimno w patriotycznych barwach, ciasteczka w kształcie Polski, pierniczki przypominające biało-czerwoną flagę, a największym zainteresowaniem cieszyły się przepięknie ozdobione ciastka-orzełki. Nie zabrakło ciepłych napojów, a głównym daniem w kawiarence była kremowa zupa z dyni, którą można było spożyć przy stolikach stylizowanych na lata 20-te, przy dźwiękach utworów Hanki Ordonówny czy Eugeniusza Bodo.

                           

Ten dzień będziemy wspominać z radością: wspólne świętowanie i prawdziwie rodzinna atmosfera sprawiły, że na długo zapamiętamy przepiękne stroje, smaczne wypieki i biało-czerwone serca połączone podczas odśpiewywania Mazurka Dąbrowskiego.




(tekst Gabriela Ilis i Wiktoria Wilczyńska, 
zdjęcia Wiktoria Wilczyńska)

środa, 3 października 2018

Festiwal czekolady i słodyczy 


To święto dla wszystkich łakomczuchów. Trasa festiwalu przemierzała przez całą Polskę. Ja udałam się do malowniczego miasta nad Wisłą- Kazimierza Dolnego. Na głównym rynku były stragany z pyyyysznymi słodkimi przekąskami. Dominowała czekolada w różnej postaci (do jedzenia, do picia, fontanny), pierniczki, żelki, słodkie owoce, wata cukrowa i inne smakołyki. To wydarzenie cieszyło się ogromną popularnością. Rynek w Kazimierzu tętnił życiem i... słodkimi zapachami! Oprócz degustacji można było zakupić ręcznie robione czekolady z różnymi dodatkami np. liofilizowanymi owocami, zdobione pierniki, karmelki i inne słodkości.

Festiwal okazał się strzałem w dziesiątkę, o czym świadczyły tłumy odwiedzające stoiska.




















(tekst i zdjęcia Wiktoria Wilczyńska)