Koper-Niki w terenie

Podbój kuchni azjatyckiej przez Koperników z IIb

14 czerwca grupa gastronomiczna z klasy II b wybrała się na podbój kuchni azjatyckiej . Opiekunami Koperników były:pani Edyta Majecką-Loranty oraz pani Bożena Mazik. Oprócz zestawów sushi (które były pyszne i różnorodne), degustowaliśmy świeżo wyciśnięte soki z orzeźwiających owoców, połączonych z zielonymi warzywami. Na koniec naszej uczty poczęstowano nad drobnym ,ale pysznym i słodziutkim deserem w postaci owocu liczi z bitą śmietaną i syropem z mango. Wszyscy byliśmy najedzeni (chociaż nauka pałeczkami niektórym przysporzyła problemów)i zadowoleni. Mile spędziliśmy czas i doświadczyliśmy nowych smaków. Mamy nadzieję,że będzie więcej takich lekcji w terenie.

(tekst przygotowała Wiktoria Wilczyńska)





Przedświąteczne obżarstwo🍜🍲

12 kwietnia, czyli ostatniego dnia szkoły przed świąteczną przerwą, klasa 3 d postanowiła wykorzystać to, że lekcje były tego dnia luźniejsze i ponownie wybrała się z Panią Edytą Majecką-Loranty do pobliskiego baru sushi "Midori". Ale , żeby nie było nudno, tym razem nie wzięliśmy tradycyjnego zestawu sushi. Postanowiliśmy wypróbować  japońskich zup, a potem rozpieścić trochę podniebienia deserami. Jak zwykle najpierw dostaliśmy przystawkę, czyli sałatkę z wodorostów, którą osobiście naprawdę uwielbiam :D. Dzięki Pani Majeckiej-Loranty mieliśmy również okazję skosztować pierożków Gyoza, czyli po prostu smażonych mięsnych pierogów. Po minach stwierdzam, że były dobre, gdyż ja zważając na to, że nie jem mięsa, nie miałam okazji ich niestety spróbować. Po przystawce przyszedł czas na zupy, czyli Miso shiru, kare soup, Tom yum i Shifudo. Muszę przyznać, że smak był bardzo specyficzny ,aczkolwiek polecam wszystkim wypróbować, bo było to niezwykłe doświadczenie. No i na koniec najlepsze, czyli desery🍧🍨Jeśli nie próbowaliście ich, to lećcie szybko, a obiecuję, że się nie zawiedziecie. Banan w tempurze, lody kokosowe na połówce kokosa, lody melonowe na połówce melona, brzmi pysznie? Tak też jest. Po lody kokosowe nie raz wrócę, jestem  tego pewna. Podsumowując, jak zwykle było fajnie i czekamy na więcej. :)

(tekst przygotowała Klaudia Bugajska)
 




Koperniki odkrywają kuchnię azjatycką


W czwartek 13.10.2016 r.małą grupą wraz z panią Edytą Majecką-Loranty w ramach kontynuacji tematu 'Ryby i owoce morza' oraz przeogromnej chęci degustacji nowych smaków, wybraliśmy się do pobliskiego baru sushi. Po wcześniejszej nauce prawidłowego posługiwania się  pałeczkami oraz lekcji savoir-vivre"u w japońskiej restauracji, przystąpiliśmy do nakładania sushi na talerze, z czego wynikały zabawne sytuacje. Udało się nam spróbować takich smakołyków jak: sałatka z wodorostów, sajgonki, hosomaki czy futomaki. Oprócz tego dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy dotyczących sushi oraz kuchni japońskiej.Zwieńczeniem naszych nowych doświadczeń smakowych były przepyszne i szalenie modne ostatnio koktajle warzywno-owocowe z nutką egzotyki w postaci imbiru czy limonki. Wyśmienicie smakował również deser, czyli owoce liczi z bitą śmietaną w syropie pomarańczowym. Mimo początkowych obaw wszystkim smakowało, a cała grupa zgodnie stwierdziła, że na pewno do tego miejsca wrócimy, oczywiście nie bez pani Majeckiej, która także zdawała się być usatysfakcjonowana wyjściem. 
(tekst przygotowała Klaudia Bugajska)
 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz