środa, 27 czerwca 2018

Wiem co jem…czyli the art of healthy eating

W ramach stażu zawodowego 
"Spotkanie z Europą – szkolenie językowe dla nauczycieli ZS Nr 1" , które odbyło się 11.02-17.02.2018 r. w Portsmouth, w czwartek miała miejsce lekcja otwarta, będąca korelacją przedmiotów język angielski - technologia gastronomiczna - elementy zasad żywienia. Zajęcia przygotowały i poprowadziły panie Renata Bryła i Edyta Majecka - Loranty w klasie I C w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. 



Lekcja była odwzorowaniem brytyjskiego sposobu uczenia, opartego na metodzie CLIL. Celem tego przedsięwzięcia było uczenie się przez uczniów słówek i gramatyki angielskiej „przy okazji” omawiania zagadnień z przedmiotów zawodowych, związanych ze składnikami odżywczymi i produktami z piramidy żywieniowej. Jednocześnie młodzież powtarzała klasyfikację warzyw i owoców. Lekcja opierała się na temacie wziętym z prawdziwego życia- piramidzie żywieniowej, zalecanej przez INSTYTUT ŻYWIENIA i ŻYWNOŚCI. 

Zwieńczeniem zajęć było zgromadzenie produktów do zdrowego śniadania zarówno w j. angielskim, jak i polskim. Uczniowie otrzymali również ciekawe zadanie domowe, polegające na rzeczywistym przygotowaniu śniadania wg wykonanego zadania oraz na udokumentowaniu go w formie fotograficznej. Na koniec zajęć wszyscy degustowali pyszne i pachnące.... polish strawberries.





(zdjęcia i tekst Edyta Majecka-Loranty)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz