niedziela, 7 maja 2017

Kuchnia białoruska i ukraińska

W czwartek, 27 kwietnia w naszej szkole odbyła się lekcja otwarta, której tematem była kuchnia innych narodów, a konkretnie była to kuchnia białoruska oraz ukraińska.

Autorką pomysłu była Pani Bożena Filipczak, która wraz z Paniami Emilią Żelazowską i Haliną Foremniak oraz cała klasą II c, tę lekcję poprowadziła. W lekcji oprócz 25 uczniów oraz 13 rodziców brali również udział zaproszeni goście m.in Wojciech Lesiak- Naczelnik Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Ostrowcu Świętokrzyskim; oraz Pani Agnieszka Kutera- Wicedyrektor naszej szkoły. Wielu cennych rad udzielili rodzice- Panie Natalia Szumska i Iryna Bazayeva.

Uczniowie dowiedzieli się sporo nowych ciekawostek kulinarny, o których wcześniej nie mieli pojęcia. Mogli również spróbować kilku tradycyjnych potraw tych narodów.

Ja postaram się wspomnieć o, według mnie, ważnych rzeczach, o których powinniście wiedzieć.

  • Kuchnia białoruska i ukraińska podobnie jak polska należą do kuchni słowiańskiej. Można zauważyć w tych kuchniach wzajemne przenikanie i wpływy narodów sąsiednich.
  • W kuchni białoruskiej podstawą są przede wszystkim ziemniaki, które wykorzystywane były i są na dziesiątki sposobów, m.in placki ziemniaczane (tzw. oładki), babki ziemniaczane, pierogi, zrazy ziemniaczane. Większość potraw przygotowuje się z ziemniaków tartych, ale popularne są również ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki uchroniły Białorusinów przed śmiercią głodową w czasie II wojny światowej.
  • W kuchni ukraińskiej znajdziemy natomiast dużo czosnku, cebuli i gęstej śmietany.
  • Przyrządzane są treściwe zupy, różnego rodzaju pierogi. Popularne są potrawy mączne, z dodatkiem kasz i ziemniaków.
  • Obie kuchnie słyną z bardzo dużego spożycia słoniny (seła), głównie zimą. Dania obu kuchni są w zasadzie zbliżone do kuchni polskiej, różnią się one jednak technologią wykonania i procesami produkcji, głównie obróbką termiczną. Potrawy poddawane są długiemu procesowi duszenia lub nadmiernemu gotowaniu. Dużo jest dań jednogarnkowych. Na ukrainie popularne są pierogi wypełnione farszem, np.baraniną (czeburieki), pielmienie. Popularne zupy to: barszcz ukraiński, solianki mięsne, zupy rybne lub grzybowe oraz kapuśniaki. Zupy podawane są z drożdżowymi bułeczkami, chlebem, bądź hałuszkami (niewielkie kluski z tartych ziemniaków). Napojem świetnie gaszącym pragnienie jest kwas chlebowy i sok z brzozy.
  • W obu kuchniach bardzo ważnym składnikiem jest chleb, którego nie może zabraknąć na stole.

Chociaż dania tych kuchni są tłuste i ciężkostrawne ,to cieszą się sporą popularnością.

W zakładce 
'magiczne receptury'  znajdziecie przepisy na wybrane dania, które gościły na talerzach podczas lekcji otwartej!

 


 

 


 

(tekst przygotowała Klaudia Bugajska)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz