Wegemania czyli dania bezmięsne

Pomidorowy chlebek wegański

Składniki na jedną keksówkę:
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki soli
do podania: ¼ cukru pudru, ½ łyżeczki suszonego imbiru lub przyprawy do piernika, odrobina ciepłej wody
Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty, puszysty krem.
Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i bardzo krótko wymieszać. 
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor. Po tym czasie ostudzić, z podanych składników przygotować lukier i chłodne ciasto oblać imbirowym lukrem. Podawać od razu, najlepiej z czarną herbatą.

(przepis i wykonanie Gabriela Ilis)

Naleśniki z twarogiem i szpinakiem
Składniki : 
Nadzienie: 
-szpinak 400g
-twaróg półtłusty 200 g
-czosnek 2 ząbki
-masło 60g 
-olej 50 g
- sól i pieprz 
Sos pomidorowy: 
-sok pomidorowy 220 ml
-masło 30g 
-mąka pszenna 30g 
-śmietana 18 % 60g 
-woda ok. 100 ml
- sól i pieprz 
Wykonanie: Smażymy naleśniki, następnie czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle dodajemy szpinak, po tym aż woda odparuje (jeśli szpinak jest mrożony), zdejmujemy z ognia, po wystudzeniu łączymy szpinak z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy naleśniki po czym najlepiej ich zwinąć w zamknięty rulon aby się nie rozpady podczas podsmażania. Nadziane naleśniki podsmażamy na oleju, podajemy polane sosem. 
Wykonanie sosu: 
W garnku rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy sok pomidorowy i wodę, po zagotowaniu, w osobnym naczyniu  śmietanę mieszamy z odrobiną gotującego się sosu, po czym wlewamy ją do reszty sosu i gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. 

Nadzienie z przepisu starczy na około 10 naleśników.

(przepis i wykonanie Dominika Pora)

Rolada serowo -pieczarkowa 

Składniki: 
-350 g sera goudy (osobiście polecam królewski) 
-300 g pieczarek 
- 1 podwójna pierś z kurczaka 
- 1 średnia cebula
-pół szklanki majonezu
-3 średnie jajka 

Przygotowanie: 
Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy majonez i roztrzepane jajka, całość mieszamy, po wymieszaniu całość wylewamy na blachę wymiary około 35x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Pierś rozbić tak jak na kotlety. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć z pokrojoną cebulą na oleju. Na upieczony placek serowy ułożyć rozbite piersi oraz pieczarki. Zwinąć roladę i zapiekać jeszcze przez około 30 minut w 180 stopniach. Do zapiekania rolady można użyć wąskiej blachy, żeby rolada się nie rozpadła podczas pieczenia. 
(przepis i wykonanie Aleksandra Pora)

Makaron z brokułami

Składniki: 
-makaron np. kolanka lub rurki 400g 
-3 ząbki czosnku 
-2 łyżki oliwy
-pół główki brokuła 
-3-4 łyżki śmietany 30%
-sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie: 
Makaron gotujemy, odsączamy wodę. Brokuła gotujemy, odsączamy wodę, rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy brokuła przeciśniętego przez praskę oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy. Smażymy około 5 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Łączymy makaron z sosem, mieszamy. Porcjujemy. Na koniec możemy posypać drobno startym serem żółtym. 



(przepis i wykonanie Aleksandra Pora)


Naleśniki z warzywami

Składniki na farsz:
-1 czerwona papryka
-1 cebula
-2 marchewki
-400g pieczarek
-sól, pieprz do smaku
-olej 

Wykonanie: Składniki potrzebne do zrobienia ciasta naleśnikowego dokładnie mieszamy mikserem, smażymy naleśniki. Warzywa myjemy oraz obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, paprykę, cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę, wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, podlewamy wodą i dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowy już farsz nakładamy w niewielkiej ilości na usmażone naleśnik (na farsz według uznania można położyć niewielki plaster sera żółtego), następnie naleśniki zwijamy w rulon lub w kieszonkę. Zwinięte naleśniki obtaczamy w jajku oraz bułce tartej, następnie smażymy na rozgrzanym oleju aż naleśnik się zarumieni. Po usmażeniu naleśniki można podawać posypane pietruszką lub z dipem czosnkowym.


(przepis i wykonanie Aleksandra Pora)


Kukurydziane placuszki z dipem i owocowym koktajlem


Składniki:
- puszka kukurydzy
- 1jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietanki
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- kilka listków bazylii
- olej

Wykonanie:
Kukurydzę odcedzić i rozmiksować blenderem z dodatkiem kurkumy i papryki w proszku (mogą pozostać małe kawałki kukurydzy). Przełożyć do miski, dodać posiekaną bazylię, śmietankę oraz jajko i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić solą i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem, nałożyć po 1 i 1/2 łyżki masy na jednego placka i smażyć.

Dip: posiekany szczypiorek wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem. Można podawać z jajkiem sadzonym, podsmażoną szynką parmeńską lub bekonem.

Koktajl owocowy

Składniki: 
- 4 kiwi
- sok z pomarańczy
- sok z cytryny
- duża garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy, aby uzyskać gładką konsystencję.


(przepis i wykonanie Weronika Suwała)

Placuszki z cukini
Składniki:
-1 średniej wielkości cukinia
-1 jajko
-1 średnia cebula
-0,5 łyzki jogurtu naturalnego
-4 łyżeczki mąki pszennej
-szczypta posiekanego koperku
-sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie cukinie odciskamy na sitku i przekładamy do miski, dodajemy jajko, makę, cebulę pokrojoną w małą kostkę, jogurt naturalny oraz szczyptę koperku( nie jest obowiązkowy), sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy po łyżce ciasta formując małe placuszki, obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor.
Placuszki możemy podawać polane sosem czosnkowym.

Sos składniki:
-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
-2 łyżeczki majonezu
-2 ząbki czosnku
-sól

Wykonanie:
Majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól do smaku mieszamy w miseczce, po wymieszaniu polewamy placuszki.
(przepis i wykonanie Aleksandra Pora)


Krokiety z kaszą gryczaną

Składniki:
Farsz:
-pół szklanki kaszy gryczanej
-filet z piersi z kurczaka
-30 g pieczarek
-40 g sera żółtego

Ciasto naleśnikowe wytrawne:
-pół łyżeczki soli
-500 ml mleka
-350 g mąki
Panierka:
-6 jajek
-bułka tarta

Wykonanie:

Ugotuj kaszę (15-20 minut). Wystudź. Pokrój pierś z kurczaka w bardzo drobną kostkę i dopraw przyprawami. Zetrzyj ser na grubych oczkach. Pieczarki pokrój na drobną kostkę i podduś na patelni. Później dołóż mięso i duś aż do momentu, kiedy stanie się miękkie. Usmaż naleśniki. Następnie rozłóż na nich farsz i zwiń w rulonik. Rozgrzej olej na patelni. Obtocz krokiety w panierce: jajko-bułka-jajko-bułka i połóż na rozgrzany olej. Smaż do momentu, kiedy krokiety będą złociste. Obkręcaj je, żeby były zrumienione z każdej strony. Podawaj z barszczem czerwonym.
Mniam😀

(przepis i wykonanie Wiktoria Wilczyńska)

Cukinia z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
-2 małe cukinie
-1 ząbek czosnku
-suszone oregano
-świeża bazylia (może być suszona)
-1 pomidor
-1 kulka mozzarelli
-sól pieprz
-oliwa z oliwek

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Cukinię doprawić solą, pieprzem, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ, nie uszkadzając skórki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 min. Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą , pieprzem, suszonym oregano (można też posypać startym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 15 min. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią.

(przepisy i wykonanie Aleksandra Biernat i Weronika Suwała)

Kanie a'la schabowy

Składniki:
-dowolna ilość kapeluszy kani
-mąka
-2-3 jajka lub śmietanka 
-bułka tarta
-masło 
-pieprz,sól

Wykonanie:
Oczyszczamy kapelusze grzybów. Przyprawiamy wg uznania. Obtaczamy w mące, roztrzepanych jajkach, bułce tartej. Smażymy jak schabowe, ale na maśle.

(przepis i wykonanie Edyta Majecka-Loranty)

Tagliatelle z maślakami

Składniki:
-grzyby, np. maślaki,prawdziwki, kurki, podgrzybki ( dowolna ilość )
-cebula duża
-opakowanie makaronu
-tarty parmezan
-posiekana drobno zielona pietruszka
-słodka śmietanka
-1/4 kostki masła 
-sól
-pieprz

Wykonanie:
Na patelnię wrzucamy masło, pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie dokładamy wyczyszczone i umyte grzyby ( kroimy je wg upodobania). Smażymy przez 10 min., a następnie podlewamy wodą, przykrywamy i znów dusimy przez 20 min. Odkrywamy, odparowujemy wodę do gęstej konsystencji, dolewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę gotujemy. Jeżeli gęstość nie jest wystarczająca, można podprawić łyżką mąki. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i pietruszką. 

Palce lizać.👍

(przepis i wykonanie Edyta Majecka-Loranty)



Naleśniki z warzywami i sosem czosnkowym

Składniki:


Naleśniki:
-1 szk. mąki
-1 szk. mleka 
-jajko
-odrobina wody gazowanej

Nadzienie: 
- połowę opakowania warzyw na patelnię 
( ja kupuję hortex )
-pierś z kurczaka pojedyncza 
-przyprawy do mięsa( według uznania)
-łyżka oliwy
-sól i pieprz 


Sos czosnkowy
-2-3 ząbki czosnku
-jogurt naturalny gęsty duży 
-3 łyżki majonezu 
-sol pieprz do smaku



Przygotowanie:
Warzywa wrzucamy do garnka i podlewamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną. W tym czasie jak warzywa się duszą, kroimy mięso w kostkę, przyprawiamy i smażymy na oliwie z oliwek. Gdy już mięso się usmaży, mieszamy z warzywami. 

Wszystko łączymy ze sobą i polewamy naleśnika.


(przepis i wykonanie Karolina Podkowa)


Komy ( kulki ziemniaczane) (2 porcje)


Skłaniki:
- 13-15  średniej wielkości ziemniaków
- 100 g cebuli
- sól

Przygotowanie: 
Obrane ziemniaki ugotować w
osolonej wodzie, przepuścić przez
maszynkę. Drobno pokrojoną
słoninę wraz z cebulą usmażyć na
patelni na kolor złocisty i
wymieszać z ziemniakami. Z powstałej masy uformować niewielkie okrągłe kulki (komy), obsmażyć
je na posmarowanej tłuszczem patelni, a następnie zapiec w piekarniku.
 (przepis Bożena Filipczak, wykonanie klasa II c)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz