Frittata z szynką i papryką
Składniki:
-3 duże jaja
-40 ml mleka
-około 70 g fety lub camemberta lub innego ulubionego sera
-5-6 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) lub 1/3 czerwonej papryki
-garść świeżej kolendry lub szczypiorku
Przyprawy:
Przyprawy:
-1/3 łyżeczki papryki(opcjonalnie)
-1/3 łyżeczki pieprzu
-sól morska i świeżo zmielony -czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na patelnię włożyć pokrojoną w paski szynkę, smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi a szynka będzie chrupiąca i lekko zrumieniona.
W międzyczasie w oddzielnej misce przygotować jajka: wbić je do miski, dodać mleko, doprawić przyprawami, solą i pieprzem, roztrzepać widelcem lub rózgą.
Wlać jajka na patelnię z szynką, zmniejszyć ogień do umiarkowanego, dodać pokruszony lub posiekany ser, połówki pomidorków koktajlowych lub podsmażoną wcześniej na odrobinie masła paprykę. Wstawić patelnię do piekarnika (rączkę w razie potrzeby można owinąć folią aluminiową) i piec przez 12 minut, do czasu aż wierzch i środek będą prawie całkowicie ścięte (nie muszą być idealnie sztywne, jajka mają być delikatne i miękkie). Pod koniec można ustawić grill aby wierzch delikatnie się zrumienił, ale nie jest to konieczne.
Jeśli nie używamy piekarnika, możemy usmażyć frittatę w całości na patelni, pod przykryciem tak jak w tym przepisie.
Frittatę posypać kolendrą lub szczypiorkiem i podawać w finezyjny sposób na talerzu. Ja zrobiłam to tak:
Wskazówki:
Składniki można łatwo podwoić i zrobić frittatę na większej patelni.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na patelnię włożyć pokrojoną w paski szynkę, smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi a szynka będzie chrupiąca i lekko zrumieniona.
W międzyczasie w oddzielnej misce przygotować jajka: wbić je do miski, dodać mleko, doprawić przyprawami, solą i pieprzem, roztrzepać widelcem lub rózgą.
Wlać jajka na patelnię z szynką, zmniejszyć ogień do umiarkowanego, dodać pokruszony lub posiekany ser, połówki pomidorków koktajlowych lub podsmażoną wcześniej na odrobinie masła paprykę. Wstawić patelnię do piekarnika (rączkę w razie potrzeby można owinąć folią aluminiową) i piec przez 12 minut, do czasu aż wierzch i środek będą prawie całkowicie ścięte (nie muszą być idealnie sztywne, jajka mają być delikatne i miękkie). Pod koniec można ustawić grill aby wierzch delikatnie się zrumienił, ale nie jest to konieczne.
Jeśli nie używamy piekarnika, możemy usmażyć frittatę w całości na patelni, pod przykryciem tak jak w tym przepisie.
Frittatę posypać kolendrą lub szczypiorkiem i podawać w finezyjny sposób na talerzu. Ja zrobiłam to tak:
Wskazówki:
Składniki można łatwo podwoić i zrobić frittatę na większej patelni.
(przepis i wykonanie Edyta Majecka-Loranty)

Składniki:
-1 jajko
-łyżka startego parmezanu
-zioła śródziemnomorskie- odrobina
-sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oddzielić białko od żółtka. Ubić białko z odrobiną soli. Pod koniec dodać starty parmezan i trochę ziół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie łyżką wykładać ubite na sztywno białko. Uformować w postaci chmury z zagłębieniem w środku wielkości żółtka. Wbić żółtko. Posolić, dodać pieprz do smaku i zapiekać w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp. 230 stopni z termoobiegiem ok. 3-4 minut aż białko się zarumieni. Podawać z sałatą i np. z grzanką. Smacznego😋
(przepis i wykonanie Edyta Majecka-Loranty)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz