Tagliatelle Carbonara
Pierogi z rybą
Ryba z ziemniaczano-paprykowym puree
- makaron grube wstążki 250 g
- boczek wędzony 300 g
- żółtka 3 sztuki
- czosnek ząbki 2 sztuki
- cebula biała 1 sztuka
- ser tarty 3 łyżki
- sól i pieprz 1 szczypta
- bazylia świeża 2 listki
PrzygotowaniE:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano. Podsmażony, ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do boczku. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą połowę śmietanki, żółtka, ser żółty i przyprawy ( sól, pieprz ).Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po
chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości. Dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego!
(przepis i wykonanie Michał Deska)
-200 ml mleka
-1 łyżka masła
-300 g mąki
- 1,5 łyżki śmietany 30%
- 400 g filetu z dorsza
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ciasto
Mleko gotujemy, dodajemy masło oraz sól, po zagotowaniu dodajemy mąkę i mieszamy do czasu aż uzyskamy jednolite ciasto, (możemy dosypać mąki w razie potrzeby). Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką okrągłe kółka na które nakładamy farsz i lepimy pierogi. Po ulepieniu pierogów, obtaczamy je w jajku oraz bułce tartej, smażymy do zrumienienia.
Farsz
Rybę gotujemy, po ugotowaniu odsączamy wodę oraz pozbywamy się ości. Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy odsączone filety rybne, po podsmażeniu dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy. Farsz musi być gęsty, aby nie przeszkadzało to w lepieniu pierogów.
Pieczone ziemniaki z wędzonym boczkiem
(przepis i wykonanie Aleksandra Pora)
-100g tartego żółtego sera
-1 ząbek czosnku
-oliwa z oliwek
-sól
-szczypiorek
Wykonanie: ziemniaki dokładnie umyj, po czym osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, rozgnieć w prasce, rozetrzyj z solą. Oliwę z oliwek wlej do miseczki, dodaj czosnek i wymieszaj. Taką mieszanką posmaruj całe ziemniaki, po czym każdy z osobna zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Następnie przygotuj pozostałe składniki. Wędzony boczek podsmaż na oliwie z oliwek, a szczypiorek drobno posiekaj. Kiedy ziemniaki będą wstępnie upieczone wyjmij je z piekarnika i każdy przekrój. Nałóż na każdą połówkę podsmażonego boczku , posyp tartym serem i szczypiorkiem. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Ziemniaki mogą być podawane z dipem.
(przepis i wykonanie Aleksandra Biernat, Weronika Suwała)
Składniki:
Ryba
- 2 filety rybne (dorsz, mintaj lub miruna)
- mąka (do panierki)
- jajko (do panierki)
- bułka tarta (do panierki)
- pieprz, sól do smaku (do panierki)
- pieprz cytrynowy
- olej (do smażenia)
Puree
-6 ziemniaków
-1,5 papryki czerwonej lub
-1,5 papryki czerwonej lub
zielonej
-sól
Przygotowanie:
Filety rybne umyj, porcjuj, a następnie panieruj (mąkę połącz z bułką tartą). Smaż do złocistego koloru panierki aż ryba będzie
gotowa do konsumpcji.
Umyj i obierz ziemniaki. Umyj i oczyść paprykę. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć ziemniaki i paprykę. Gotuj przez 30 minut. Odcedź i zmiksuj na gładką masę. Na talerzu umieść jeszcze co najmniej jeden dodatek, by było barwniej i... SMACZNIEJ!
(przepis i wykonanie Wiktoria Wilczyńska)
Tradycyjny schabowy z groszkowym puree
Składniki:
Schabowy
- porcje schabu (według potrzeby i uznania)
- jajka (do panierki)
- bułka tarta (do panierki)
- mąka (do panierki)
- olej (do smażenia)
Puree
- 500 g mrożonego groszku
- 5 ząbków czosnku
- łyżka masła
- pieprz, sól (do smaku)
- 150 ml śmietany
- pół limonki lub cytryny
Przygotowanie:
Mięso rozbij i panieruj w kolejności: mąka --> jajko --> bułka. Pamiętaj, by kłaść na patelnię TYLKO wtedy, gdy tłuszcz jest już ROZGRZANY. Smaż do momentu, gdy panierka będzie złocista, a Ty masz pewność, że środek nie będzie surowy.
Groszek wraz z obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Później odcedzamy, dorzucamy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
Wszystko podajemy w zestawie (można dobrać także inne dodatki by na talerzu było bardziej kolorowo).
(przepis i wykonanie Wiktoria Wilczyńska)
Łódeczki z cukinii z nadzieniem ryżowym
- ryż długoziarnisty – 150 g
- filety z piersi kurczaka – 400 g
- cukinia – 4 szt.- cebula – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- serek śmietankowy – 100 g
- mielone curry – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Mięso kroimy w drobną kostkę. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, miąższ wykrawamy za pomocą łyżeczki. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy z miąższem cukinii i kurczakiem na gorącej oliwie przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy do mięsa wraz z serkiem śmietankowym.
KROK 2: PIECZEMY CUKINIE
Cukinie przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wypełniamy masą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20-25 minut.

(przepis i wykonanie Edyta Majecka Loranty, W.Wilczyńska, G. Ilis, J. Starzomska)
Pierś z kurczaka w otulince z Mozarelli
-4 piersi z kurczaka(średniej wielkości)
-2 kule mozarelli
-12 listków bazylii
-piórka cebuli (po 2 na każdą pierś)
-2 średnie pomidory
-kilka pasków czerwonej papryki
-pieprz, sól
-zioła greckie
- odrobina masła pod każdą pierś
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Piersi myjemy, nacinamy poziomo 4-5 pasków na każdej. W szczeliny wkładamy bazylię, paprykę, cebulę i mozarellę. Przyprawiamy.
Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze: najpierw piórka masła, na to 3 talarki pomidora-solimy, obsypujemy ziołami, na pomidory pierś faszerowaną, powtarzamy czynności z każdą piersią. Na koniec delikatnie polewamy je oliwą. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 min. Jeżeli piersi są duże dodajemy jeszcze 5 min.
Serwujemy z sałatą i pomidorami.
(przepis i wykonanie Edyta Majecka-Loranty)
Cukinia faszerowana
Składniki:
-mięso mielone 0,5 kg
-papryka czerwona
-cebula
-czosnek 2 ząbki
-koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
-ser żółty 150 g
-zioła prowansalskie
-sól pieprz
-olej do smażenia
Wykonanie: Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć i oprószyć solą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso, przyprawy i paprykę pokrojoną w kostkę . Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i czosnek, przeciśnięty przez praskę. Gotowym farszem napełniać cukinię, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30-40 min aż cukinia będzie miękka.
Wytrawne naleśniki ze szpinakiem i szynką parmeńską
Składniki:
Ciasto:
-300 ml mleka
-120g mąki pszennej
-1 jajko
-szczypta soli
Farsz:
-200 g szpinaku
-4 ząbki czosnku
-6 plastrów szynki parmeńskiej
-1/2 kostki sera feta
-łyżka oliwy
-sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Składniki na ciasto wymieszać i odstawić do lodówki. Szpinak odparować na patelni z oliwą, dodać czosnek i przyprawy. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz, potem pokruszony ser i kładziemy plasterek szynki. Zwijamy w rulonik i podajemy.
Kotletde volaille
-podwójny filet z piersi kurczaka
-120 g masła
-natka pietruszki
-30 g mąki
-2 jajka
-bułka tarta do obtoczenia mięsa
-sól i pieprz do smaku
-olej do smażenia
Przygotowanie:
cienko rozbić, przyprawić i zawinąć z kawałkiem masła obtoczonego w pokrojonej pietruszce. Nadać odpowiedni kształt. Gotowe kotlety odstawić do lodówki aby stwardniały, następnie obtoczyć w roztłuczonym jajku z przyprawami oraz bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu aż kolor będzie złoty.
Wskazówka:
Kotlety de volaill można podawać z różnymi dodatkami skrobiowymi np. z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub gotowanych na parze z ziołami.
W okresie letnim ważne jest też korzystanie z naturalnych źródeł witamin, czyli SURÓWEK I SAŁATEK z sezonowych warzyw.
(przepis i wykonania Aleksandra Adamska i Aleksandra Sienniak
Wiktoria Wilczyńska i Justyna Starzomska
Wiktor Murdzoń i Krystian Łukaszewski)
Szparagi w boczku z dipem jogurtowym
-szparagi
-plastry wędzonego boczku
-sól, pieprz
-dowolne zioła do posypania
-świeże oregano lub bazylia lub tymianek
Przygotowanie:
Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów cienkimi plastrami boczku owijamy pojedyncze szparagi. Układamy na patelni, najlepiej grillowej. Posypujemy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodajemy świeże zioła i grillujemy przez 6-8 minut obracając. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180°C.
Składniki na dip:
-jogurt grecki- duży
-1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
-kilka gałązek posiekanego koperku
-sól , pieprz, dowolne przyprawy
-kilka kropel soku z cytryny (według upodobania)
Przygotowanie dipu:
Składniki mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Dip podajemy razem ze szparagami.
I gotowe! MNIAM!
(przepis i wykonanie Edyta Majecka-Loranty)
Zapiekanka makaronowa z mięsem
mielonym
-50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
-opakowanie makaronu penne
-4 cebule
-4 pomidory
-30 dag pieczarek
-puszka kukurydzy
-2 ząbki czosnku
-300 ml śmietany 18%
-jajko
-olej
-19 dag przecieru pomidorowego
-35 dag startego żółtego sera
-bazyli
-oregano
-sól,pieprz
-słodka i ostra mielona papryka
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w talarki i smażymy na oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Mięso podsmażamy, przekładamy do warzyw i pieczarek. Wsypujemy odsączoną kukurydzę. Doprawiamy i chwilę dusimy. 250ml śmietany mieszamy z przecierem. Wlewamy do mięsa. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i mieszamy z mięsną masą. 1/4 żółtego sera odkładamy. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwy makaronu i żółtego sera, aż do wyczerpania składników. Polewamy pozostałą śmietaną wymieszaną z jajkiem. Posypujemy odłożonym serem. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180°C.




(przepis i wykonanie Weronika Suwała i Aleksandra Biernat)
Zapiekanka makaronowa z mięsem
mielonym II
-300 g makaronu rurki
-500 g mięsa mielonego
-sól, pieprz (według uznania)
-zioła prowansalskie (według uznania)
-2 cebule
-300 g pieczarek
-1 papryka czerwona
-3 łyżki ketchupu
-200 g sera żółtego
Sos:
-250 ml śmietany 18%
-3 łyżki majonezu
-3-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać mięso, przyprawić i na koniec dodać ketchup całość przesmażyć i odstawić. Pieczarki pokroić w kostkę i również podsmażyć. W naczyniu do zapiekania układać warstwami: makaron, mięso z cebulą, pieczarki i papryka.
Śmietanę wymieszać z majonezem, drobno pokrojonym czosnkiem i doprawić.
(przepis i wykonanie Olga Gibała)
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Składniki:
-1 duża pierś z kurczaka
-6 dużych pieczarek
-2 spore cebule
-2 ząbki czosnku
-1 opakowanie makaronu kokardki
-sól, pieprz
-papryka słodka w proszku
-bazylia
-oregano
-1 duża pierś z kurczaka
-6 dużych pieczarek
-2 spore cebule
-2 ząbki czosnku
-1 opakowanie makaronu kokardki
-sól, pieprz
-papryka słodka w proszku
-bazylia
-oregano
Sos:
-1 jajko
-200 ml śmietanki
-duże opakowanie jogurtu typu greckiego
-odrobina ziół
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Pierś kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z ziołami i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oliwy i łyżeczki masła smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po 15 minutach wrzucamy kurczaka i dalej smażymy Ok 10 min. Pod koniec dodajemy pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Pierś kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z ziołami i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oliwy i łyżeczki masła smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po 15 minutach wrzucamy kurczaka i dalej smażymy Ok 10 min. Pod koniec dodajemy pieprz i sól do smaku.
Sos:
Jajko roztrzepujemy z jogurtem typu greckiego, dodajemy śmietankę i trochę ziół z listy. Miksujemy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy warstwowo wg schematu:
- makaron
- kurczak z patelni
- sos
- mieszanka serów z odrobiną np. Gorgonzoli lub sera z pleśnią zieloną dla zaostrzenia smaku
- układamy 2 warstwy
- naczynie przykrywamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnik do 215°C na 30-35 minut.
Smacznego!
(przepis i wykonanie Edyta Majecka-Loranty)
Ukraińskie pielmienie (około 46 szt.)
Składniki:
Ciasto:
- 30-40 dag przesianej mąki (poznańskiej)
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- pół szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 20 dag wieprzowiny
- 20 dag wołowiny
- 2 cebule
- sól, pieprz
- zimna, przegotowana woda
Przygotowanie:
W mące robimy zagłębienie, dodajemy łyżeczkę soli, jajka i wodę. Całość zagniatamy. Gotowe ciasto nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 min. Po upływie wskazanego czasu musimy rozwałkować ciasto, tak, aby stało się cienkie i wyciąć krążki za pomocą szklanki. Mięso oraz cebule musimy dwukrotnie zemleć. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Do poprawy konsystencji używamy zimnej, przegotowanej wody. Na każdy z wyciętych krążków kładziemy farsz, zostawiając wolne brzegi, tak, aby można je było połączyć. Tak zlepione pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ok. 10 min. Smacznego!
(przepis Bożena Filipczak, wykonanie klasa II c)
Ryba z grilla

Składniki:
-1 kg ryby (proponujemy dorsza, sandacza, pstrąga)
-limonka (do skropienia rybki)
-ulubione warzywa
Marynata:
-natka pietruszki (posiekana)
-olej z oliwek
-czosnek (3 ząbki)
-oregano
-rozmaryn (świeży lub suszony)
-sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Płaty ryby należy pokroić w mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu przygotować olej z oliwek z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Oleju z oliwek na być tyle by wszystko związało się w roztwór. Pokrojoną rybę natrzeć marynatą oraz skropić limonką, a następnie przygotować saszetki rybno-warzywne. Z warzyw można wykorzystać paprykę (różne kolory), cukinię oraz bakłażana (należy pamiętać o posypaniu solą z dwóch stron i odczekaniu 40 minut w celu pozbycia się goryczki). Gotową saszetkę grillujemy 35-40 minut.
(przepis i wykonanie Wiktoria Wilczyńska)
Schabowy w marynacie
Składniki na 8-10 kotletów :

-sól i pieprz
-olej do smażenia
Marynata:
-3 łyżeczki majeranku
-4 ząbki czosnku
-3 łyżki ketchupu
-1 łyżka płaska musztardy
-5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i utłuc nie za cienko przez foliową torebkę. Kotlety posolić i popieprzyć (może być pieprz ziołowy). Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i razem z kotletami włożyć do miski. Wszystkie kotlety obtoczyć marynatą i przykryć. Wstawić do lodówki na 2-5 dni. Można smażyć po 2 dobach, ale lepiej po 3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowym i smażymy kotlety wyjmując z marynaty (nie zostanie jej za wiele ponieważ mięso wchłonie marynatę).Jednego kotleta smażymy 3 minut z jednej i drugiej strony. Kiedy już wszystkie usmażymy przekładamy je na tą samą patelnie i przykrywamy. Kotlety są bardzo soczyste. Polecamy niedzielne obiady jak i świąteczne.
(przepis i wykonanie Konrad Rybak)
Gulasz z dzika
Mięso:
Marynata:
-2 duże marchewki
-2 pietruszki (korzeń)
-ocet balsamiczny (2 łyżki)-czosnek (2 ząbki)
-cebula (2 sztuki)
-liście laurowe (2 listki)
-jałowiec (2 ziarenka)
-ziele angielskie (2 ziarenka)
-świeże gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Z podanych składników zrobić marynatę, pokrojone mięso włożyć do marynaty i odstawić od 1-2 dni do lodówki i co kilka godzin mięso przemieszać. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć z 2 stron na patelni. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego , dodać pokrojone warzywa z marynaty. W temperaturze od 130-150*C, dusimy do 2 godzin.
Można podawać z ziemniakami i dowolną surówką. Życzymy smacznego!
(przepis i wykonanie Konrad Rybak)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz