Mięsna nuta

Tagliatelle Carbonara

Składniki:
- makaron grube wstążki 250 g
- boczek wędzony 300 g
- żółtka 3 sztuki
- czosnek ząbki 2 sztuki
- cebula biała 1 sztuka
- ser tarty 3 łyżki
- sól i pieprz 1 szczypta
- bazylia świeża 2 listki

PrzygotowaniE:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano. Podsmażony, ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do boczku. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą połowę śmietanki, żółtka, ser żółty i przyprawy ( sól, pieprz ).Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po
chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości. Dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego!

(przepis i wykonanie Michał Deska)

Pierogi z rybą

Składniki: 
-200 ml mleka
-1 łyżka masła
-300 g mąki 
- 1,5 łyżki śmietany 30%
- 400 g filetu z dorsza
- 1 mała cebula 
- sól i pieprz do smaku 

Sposób wykonania:
Ciasto
Mleko gotujemy, dodajemy masło oraz sól, po zagotowaniu dodajemy mąkę i mieszamy do czasu aż uzyskamy jednolite ciasto, (możemy dosypać mąki w razie potrzeby). Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką okrągłe kółka na które nakładamy farsz i lepimy pierogi. Po ulepieniu pierogów, obtaczamy je w jajku oraz bułce tartej, smażymy do zrumienienia. 

Farsz
Rybę gotujemy, po ugotowaniu odsączamy wodę oraz pozbywamy się ości. Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy odsączone filety rybne, po podsmażeniu dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy. Farsz musi być gęsty, aby nie przeszkadzało to w lepieniu pierogów.
(przepis i wykonanie Aleksandra Pora)
Pieczone ziemniaki z wędzonym boczkiem



Składniki: 

-4 duże ziemniaki
-125g wędzonego boczku
-100g tartego żółtego sera
-1 ząbek czosnku
-oliwa z oliwek
-sól
-szczypiorek


Wykonanie: ziemniaki dokładnie umyj, po czym osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, rozgnieć w prasce, rozetrzyj z solą. Oliwę z oliwek wlej do miseczki, dodaj czosnek i wymieszaj. Taką mieszanką posmaruj całe ziemniaki, po czym każdy z osobna zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Następnie przygotuj pozostałe składniki. Wędzony boczek podsmaż na oliwie z oliwek, a szczypiorek drobno posiekaj. Kiedy ziemniaki będą wstępnie upieczone wyjmij je z piekarnika i każdy przekrój. Nałóż na każdą połówkę podsmażonego boczku , posyp tartym serem i szczypiorkiem. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Ziemniaki mogą być podawane z dipem.


(przepis i wykonanie Aleksandra Biernat, Weronika Suwała)
Ryba z ziemniaczano-paprykowym puree


Składniki:
Ryba
- 2 filety rybne (dorsz, mintaj lub miruna)
- mąka (do panierki)
- jajko (do panierki)
- bułka tart
a (do panierki)
- pieprz, sól do smaku (do panierki)
- pieprz cytrynowy
- olej (do smażenia)

Puree
-6 ziemniaków
-1,5 papryki czerwonej lub
zielonej
-sól


Przygotowanie:

Filety rybne umyj, porcjuj, a następnie panieruj (mąkę połącz z bułką tartą). Smaż do złocistego koloru panierki aż ryba będzie
gotowa do konsumpcji.

Umyj i obierz ziemniaki. Umyj i oczyść paprykę. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć ziemniaki i paprykę. Gotuj przez 30 minut. Odcedź i zmiksuj na gładką masę. Na talerzu umieść jeszcze co najmniej jeden dodatek, by było barwniej i... SMACZNIEJ!

(przepis i wykonanie Wiktoria Wilczyńska)


Tradycyjny schabowy z groszkowym puree

Składniki:


Schabowy
- porcje schabu (według potrzeby i uznania)
- jajka (do panierki)
- bułka tarta (do panierki)
- mąka (do panierki)
- olej (do smażenia)

Puree
- 500 g mrożonego groszku
- 5 ząbków czosnku
- łyżka masła
- pieprz, sól (do smaku)
- 150 ml śmietany
- pół limonki lub cytryny

Przygotowanie:

Mięso rozbij i panieruj w kolejności: mąka --> jajko --> bułka. Pamiętaj, by kłaść na patelnię TYLKO wtedy, gdy tłuszcz jest już ROZGRZANY. Smaż do momentu, gdy panierka będzie złocista, a Ty masz pewność, że środek nie będzie surowy.

Groszek wraz z obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Później odcedzamy, dorzucamy resztę składników i miksujemy na gładką masę.

Wszystko podajemy w zestawie (można dobrać także inne dodatki by na talerzu było bardziej kolorowo).

(przepis i wykonanie Wiktoria Wilczyńska)



Łódeczki z cukinii z nadzieniem ryżowym


Składniki:
- ryż długoziarnisty – 150 g
- filety z piersi kurczaka – 400 g
- cukinia – 4 szt.- cebula – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- serek śmietankowy – 100 g
- mielone curry – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Mięso kroimy w drobną kostkę. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, miąższ wykrawamy za pomocą łyżeczki. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy z miąższem cukinii i kurczakiem na gorącej oliwie przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy do mięsa wraz z serkiem śmietankowym.

KROK 2: PIECZEMY CUKINIE
Cukinie przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wypełniamy masą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20-25 minut.


   

(przepis i wykonanie Edyta Majecka Loranty, W.Wilczyńska, G. Ilis, J. Starzomska)


Pierś z kurczaka w otulince z Mozarelli

Składniki:
-4 piersi z kurczaka(średniej wielkości)
-2 kule mozarelli
-12 listków bazylii
-piórka cebuli (po 2 na każdą pierś)
-2 średnie pomidory
-kilka pasków czerwonej papryki
-pieprz, sól
-zioła greckie
- odrobina masła pod każdą pierś
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Piersi myjemy, nacinamy poziomo 4-5 pasków na każdej. W szczeliny wkładamy bazylię, paprykę, cebulę i mozarellę. Przyprawiamy.

Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze: najpierw piórka masła, na to 3 talarki pomidora-solimy, obsypujemy ziołami, na pomidory pierś faszerowaną, powtarzamy czynności z każdą piersią. Na koniec delikatnie polewamy je oliwą. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 min. Jeżeli piersi są duże dodajemy jeszcze 5 min.

Serwujemy z sałatą i pomidorami.
                                                                                (przepis i wykonanie Edyta Majecka-Loranty)



Cukinia faszerowana



Składniki:
-cukinia 2-3 małe sztuki
-mięso mielone 0,5 kg
-papryka czerwona
-cebula
-czosnek 2 ząbki
-koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
-ser żółty 150 g
-zioła prowansalskie
-sól pieprz
-olej do smażenia

Wykonanie: Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć i oprószyć solą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso, przyprawy i paprykę pokrojoną w kostkę . Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i czosnek, przeciśnięty przez praskę. Gotowym farszem napełniać cukinię, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30-40 min aż cukinia będzie miękka.
Wytrawne naleśniki ze szpinakiem i szynką parmeńską

Składniki:
Ciasto:
-300 ml mleka
-120g mąki pszennej
-1 jajko
-szczypta soli

Farsz:
-200 g szpinaku
-4 ząbki czosnku
-6 plastrów szynki parmeńskiej
-1/2 kostki sera feta
-łyżka oliwy
-sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Składniki na ciasto wymieszać i odstawić do lodówki. Szpinak odparować na patelni z oliwą, dodać czosnek i przyprawy. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz, potem pokruszony ser i kładziemy plasterek szynki. Zwijamy w rulonik i podajemy.

Pychotka 😁

(przepis i wykonanie Aleksandra Adamska i Aleksandra Sienniak)



Kotletde volaille

Składniki: 
-podwójny filet z piersi kurczaka
-120 g masła
-natka pietruszki
-30 g mąki
-2 jajka
-bułka tarta do obtoczenia mięsa
-sól i pieprz do smaku 
-olej do smażenia

Przygotowanie:
Piersi umyć, osuszyć i podzielić na 4 części. Następnie bardzo 
cienko rozbić, przyprawić i zawinąć z kawałkiem masła obtoczonego w pokrojonej pietruszce. Nadać odpowiedni kształt. Gotowe kotlety odstawić do lodówki aby stwardniały, następnie obtoczyć w roztłuczonym jajku z przyprawami oraz bułce tartej.  Smażyć na głębokim tłuszczu aż kolor będzie złoty.

Wskazówka:
Kotlety de volaill można podawać z różnymi dodatkami skrobiowymi np. z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub gotowanych na parze z ziołami.  
W okresie letnim ważne jest też korzystanie z naturalnych źródeł witamin, czyli SURÓWEK I SAŁATEK z sezonowych warzyw.

 



(przepis i wykonania Aleksandra Adamska i Aleksandra Sienniak
Wiktoria Wilczyńska i Justyna Starzomska
Wiktor Murdzoń i Krystian Łukaszewski)

Szparagi w boczku z dipem jogurtowym

Składniki:
-szparagi
-plastry wędzonego boczku
-sól, pieprz
-dowolne zioła do posypania
-świeże oregano lub bazylia lub tymianek

Przygotowanie:
Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów cienkimi plastrami boczku owijamy pojedyncze szparagi. Układamy na patelni, najlepiej grillowej. Posypujemy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodajemy świeże zioła i grillujemy przez 6-8 minut obracając. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180°C.

Składniki na dip:
-jogurt grecki- duży
-1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
-kilka gałązek posiekanego koperku
-sól , pieprz, dowolne przyprawy
-kilka kropel soku z cytryny (według upodobania)

Przygotowanie dipu:
Składniki mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Dip podajemy razem ze szparagami.

I gotowe! MNIAM!

  

                                                                               (przepis i wykonanie Edyta Majecka-Loranty

Zapiekanka makaronowa z mięsem
mielonym 


Składniki:
-50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 
-opakowanie makaronu penne 
-4 cebule 
-4 pomidory 
-30 dag pieczarek 
-puszka kukurydzy 
-2 ząbki czosnku 
-300 ml śmietany 18% 
-jajko 
-olej 
-19 dag przecieru pomidorowego 
-35 dag startego żółtego sera 
-bazyli
-oregano
-sól,pieprz
-słodka i ostra mielona papryka 

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w talarki i smażymy na oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Mięso podsmażamy, przekładamy do warzyw i pieczarek. Wsypujemy odsączoną kukurydzę. Doprawiamy i chwilę dusimy. 250ml śmietany mieszamy z przecierem. Wlewamy do mięsa. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i mieszamy z mięsną masą. 1/4 żółtego sera odkładamy. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwy makaronu i żółtego sera, aż do wyczerpania składników. Polewamy pozostałą śmietaną wymieszaną z jajkiem. Posypujemy odłożonym serem. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180°C.



                                                             (przepis i wykonanie Weronika Suwała i Aleksandra Biernat)

Zapiekanka makaronowa z mięsem
mielonym II


Składniki:
-300 g makaronu rurki
-500 g mięsa mielonego
-sól, pieprz (według uznania)
-zioła prowansalskie (według uznania)
 -2 cebule
-300 g pieczarek
-1 papryka czerwona
-3 łyżki ketchupu
-200 g sera żółtego

Sos:
-250 ml śmietany 18%
-3 łyżki majonezu
-3-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz (według uznania)

Przygotowanie:
Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać mięso, przyprawić i na koniec dodać ketchup całość przesmażyć i odstawić. Pieczarki pokroić w kostkę i również podsmażyć. W naczyniu do zapiekania układać warstwami: makaron, mięso z cebulą, pieczarki i papryka.
Śmietanę wymieszać z majonezem, drobno pokrojonym czosnkiem i doprawić.

Zalać sosem zapiekankę i posypać startym serem. Piec ok. 15-20 min w 180°C.


 




                                                                                                           (przepis i wykonanie Olga Gibała)


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem


Składniki:
-1 duża pierś z kurczaka
-6 dużych pieczarek
-2 spore cebule
-2 ząbki czosnku
-1 opakowanie makaronu kokardki
-sól, pieprz

-papryka słodka w proszku
-bazylia 
-oregano

Sos:
-1 jajko
-200 ml śmietanki
-duże opakowanie jogurtu typu greckiego
-odrobina ziół

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Pierś kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z ziołami i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oliwy i łyżeczki masła smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po 15 minutach wrzucamy kurczaka i dalej smażymy Ok 10
 min. Pod koniec dodajemy pieprz i sól do smaku.

Sos:
Jajko roztrzepujemy z jogurtem typu greckiego, dodajemy śmietankę i trochę ziół z listy. Miksujemy.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy warstwowo wg schematu:
  • makaron
  • kurczak z patelni
  • sos 
  • mieszanka serów z odrobiną np. Gorgonzoli lub sera z pleśnią zieloną dla zaostrzenia smaku
  • układamy 2 warstwy
  • naczynie przykrywamy.  
Wstawiamy do nagrzanego piekarnik do 215°C na 30-35 minut.


  Smacznego!


  (przepis i wykonanie Edyta Majecka-Loranty

Ukraińskie pielmienie (około 46 szt.)

Składniki:

Ciasto:

- 30-40 dag przesianej mąki (poznańskiej)
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- pół szklanki ciepłej wody

Farsz:
- 20 dag wieprzowiny
- 20 dag wołowiny
- 2 cebule
- sól, pieprz
- zimna, przegotowana woda

Przygotowanie:
W mące robimy zagłębienie, dodajemy łyżeczkę soli, jajka i wodę. Całość zagniatamy. Gotowe ciasto nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 min. Po upływie wskazanego czasu musimy rozwałkować ciasto, tak, aby stało się cienkie i wyciąć krążki za pomocą szklanki. Mięso oraz cebule musimy dwukrotnie zemleć. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Do poprawy konsystencji używamy zimnej, przegotowanej wody. Na każdy z wyciętych krążków kładziemy farsz, zostawiając wolne brzegi, tak, aby można je było połączyć. Tak zlepione pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ok. 10 min. Smacznego!


 (przepis Bożena Filipczak, wykonanie klasa II c)

Ryba z grilla


Składniki:
-1 kg ryby (proponujemy dorsza, sandacza, pstrąga)
-limonka (do skropienia rybki)
-ulubione warzywa
Marynata:
-natka pietruszki (posiekana)
-olej z oliwek
-czosnek (3 ząbki)
-oregano
-rozmaryn (świeży lub suszony)
-sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Płaty ryby należy pokroić w mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu przygotować olej z oliwek z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Oleju z oliwek na być tyle by wszystko związało się w roztwór. Pokrojoną rybę natrzeć marynatą oraz skropić limonką, a następnie przygotować saszetki rybno-warzywne. Z warzyw można wykorzystać paprykę (różne kolory), cukinię oraz bakłażana (należy pamiętać o posypaniu solą z dwóch stron i odczekaniu 40 minut w celu pozbycia się goryczki). Gotową saszetkę grillujemy 35-40 minut.


(przepis i wykonanie Wiktoria Wilczyńska)

Schabowy w marynacie

Składniki na 8-10 kotletów :
-1kg schabu
-sól i pieprz
-olej do smażenia

Marynata:

-3 łyżeczki majeranku
-4 ząbki czosnku
-3 łyżki ketchupu
-1 łyżka płaska musztardy
-5 łyżek oleju

Przygotowanie:
Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i utłuc nie za cienko przez foliową torebkę. Kotlety posolić i popieprzyć (może być pieprz ziołowy). Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i razem z kotletami włożyć do miski. Wszystkie kotlety obtoczyć marynatą i przykryć. Wstawić do lodówki na 2-5 dni. Można smażyć po 2 dobach, ale lepiej po 3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowym i smażymy kotlety wyjmując z marynaty (nie zostanie jej za wiele ponieważ mięso wchłonie marynatę).Jednego kotleta smażymy 3 minut z jednej i drugiej strony. Kiedy już wszystkie usmażymy przekładamy je na tą samą patelnie i przykrywamy. Kotlety są bardzo soczyste. Polecamy niedzielne obiady jak i świąteczne.

(przepis i wykonanie Konrad Rybak)

Gulasz  z dzika 

Mięso:
-1 kg szynki z dzika lub 1 kg łopatki z dzika


Marynata:
-2 duże marchewki
-2 pietruszki (korzeń)
-ocet balsamiczny (2 łyżki)
-czosnek (2 ząbki)
-cebula (2 sztuki)
-liście laurowe (2 listki)
-jałowiec (2 ziarenka)
-ziele angielskie (2 ziarenka)
-świeże gałązki rozmarynu 


Przygotowanie:
Z podanych składników zrobić marynatę, pokrojone mięso włożyć do marynaty i odstawić od 1-2 dni do lodówki i co kilka godzin mięso przemieszać. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć z 2 stron na patelni. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego , dodać pokrojone warzywa z marynaty. W temperaturze od 130-150*C, dusimy do 2 godzin.

Można podawać z ziemniakami i dowolną surówką. Życzymy smacznego!

 (przepis i wykonanie Konrad Rybak) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz