Portugalia 2017

5 czerwca 2017 r. ośmioro uczniów z klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych rozpoczęło praktyki w restauracjach Setubalu w Portugalii ,które umożliwiają im doskonalenie umiejętności nabytych w szkole. Czteroosobowa grupa dziewcząt podjęła pracę w sieci restauracji "Batiaknos".



Zostałyśmy bardzo ciepło przyjęte przez pracowników, którzy każdego dnia wykazują się ogromną wyrozumiałością i cierpliwością- mówią dziewczyny.

Do sieci restauracji "Batikanos" należy kawiarnia "Buondi caffe" , gdzie dwie z dziewcząt mają okazję pracować. W tym miejscu poznają rodzaje tutejszych kaw oraz sposoby ich parzenia, uczą się obsługi klientów oraz przygotowania stolików na ich przyjście, a także zapoznają się z wyrobami cukierniczymi kawiarni, które wypiekane są na miejscu. Do sieci "Batikanos" należy również "Museu do Choco", gdzie pracuje kolejna z dziewcząt. Przyozdabia potrawy i wykonuje dekoracje z wybranych półproduktów, zajmuje się przygotowaniem zastawy stołowej oraz obsługą konsumentów. Ma okazje również poznać tradycyjne smaki Portugalii. Ostatnie miejsce należące do "Batikanosa" to "Tasca do Choco" , gdzie pracuje ostatnia z czterech dziewcząt . Można tam spróbować mątwy przygotowanej na różne sposoby. Praktykantka zajmuje się przygotowaniem dań oraz kawy dla gości.

Kolejną restauracją jest "Capitao Cook", w której pracują dwie praktykantki. Dziewczęta podczas pracy zajmują się przygotowywaniem miejscowych dań, drinków, a także pomagają przy nakrywaniu stołów i podawaniu potraw .

Restaurante Novo 10 należy do jednych z bardziej ekskluzywnych restauracji w Setubalu. Serwuje ona dania z owoców morza, które próbują turyści z całego świata. Odbywa!tam praktykę dwoje uczniów z naszej szkoły.

Staże zagraniczne to świetna okazja, aby nabyć nowe umiejętności, rozwinąć międzynarodowe kontakty, a także sprawdzić swoją komunikację językową.

Więcej wspaniałych zdjęć w naszej zakładce "W obiektywie"









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz